Browse By

SUA a promis reducerea poverii bazelor militare americane din Okinawa

Caroline Kennedy, ambasadorul SUA în Japonia

Caroline Kennedy, ambasadorul SUA în Japonia

Ambasadorul SUA în Japonia, Caroline Kennedy, a promis că va reduce povara prezenței militarilor americani în Okinawa, după ce s-a instalat o furia locală ca urmare a construcției unei noi baze pe coasta de nord-est a insulei Okinawa.

Okinawa este situată la aproximativ 1.000 de mile la sud de Tokyo și care găzduiește mai mult de jumătate din cele 47.000 de trupe americane din Japonia și trei sferturi din bazele americane.

Prima călătorie a lui Kennedy la Prefectura Japoniei vine după ce Tokyo caută garanții pentru sprijinul Washingtonului peste disputa de lungă durată cu China pentru proprietatea insulelor Senkaku, în Marea Chinei de Est. SUA a refuzat să ia apărarea vreunei părți în litigiu, dar spune că va onora obligațiile Tratatului de Securitate pentru a veni în ajutorul Japoniei dacă va fi sub vreun atac.

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, este determinat să spargă impasul actual pe realocarea propusă de Futenma, o bază aeriană americană de la Okinawa, din mijlocul unei zone dens populate pe un sit în largul mării la marginea orașului Nago.

Tokyo și Washington au fost de acord să se deplaseze, plus transferul a aproximativ 8.000 de militari și familiile lor la Guam și Hawaii, după ce în 1995 trei militari americani.au violat o fată de 12 ani din Okinawa. Dar opoziția locală a împiedicat până acum ca realocarea să meargă mai departe.

Mulți localnici din Okinawa sunt înfuriați de poluare, infracțiuni care implică militari și riscul de accidente de aeronave, cer ca Futenma să fie mutată de pe insula cu totul.

Nakaima, care o dată s-a opus pentru realocare, a acordat recent permisiunea pentru a începe îmbunătățirile funciare de la situl nou intrând într-un conflict nou cu primarul din Nago, Susumu Inamine, care a fost reales luna trecută pentru promisiunea politică că va lupta împotriva bazelor americane.

„Există diverse probleme… cum ar fi infracțiunile, accidentele, problemele de mediu și așa mai departe”, i-a declarat Nakaima lui Kennedy. „Ne-am dori să avem ajutorul dvs., astfel încât să putem rezolva problema și să reducem povara bazelor americane.”

Afară, un grup mic, dar vocal de protestatari au denunțat vizita lui Kennedy ca un gest gol, unii întrebându-se de ce ea nu a avut planuri de a discuta mutarea bazei cu Inamine, care este de așteptat să încerce întârzierea construcției, de exemplu prin blocarea dezvoltatorilor să folosească porturile locale și drumurile.

Dar cea mai mare parte din furia lor a fost îndreptată spre Nakaima, a cărui decizie asupra îmbunătățirile funciare a creat acum o adevărată provocare din punct de vedere legal.

„Până când și-a dat el consimțământul, în aproape 70 de ani, nici un lider politic din Okinawa nu a spus că bazele au fost binevenite aici „, a spus Kazunobu Akamine, un protestatar în vârstă de 60 de ani.” El a făcut cel mai rău lucru imaginabil.

„Noi niciodată nu vom fi de acord cu construirea unei baze noi. Oamenii din Okinawa sunt discriminați de către guvernul japonez și prin extensie de Statele Unite ale Americii.”

Mass-media din Okinawa a răspuns criticilor lui Kennedy din ultima lună privind măcelărirea delfinilor din Taiji pentru a cere de ce ea nu a fost la fel de preocupată de soarta dugong, un mamifer mare al cărui habitat este în largul coastei de Nago și care va fi afectat de construcția bazei.

„Te-ai exprimat că ești profund preocupat de „nemiloasele ” vânători de uciderea a delfinilor”, a spus ziarul Ryukyu SHIMPO. „Atunci, nu este inuman să reprezinte o amenințare pentru habitatul dugongilor prin distrugerea sursei lor de hrană? ”

Într- o scrisoare deschisă către Kennedy, Okinawa Times a spus că pentru a merge mai departe cu realocarea în ciuda dorințelor locale ” este complet inacceptabilă într-o societate democratică”.

Scrisoarea mai adăuga: „Pentru încercare de a construi o nouă bază aeriană militară în Okinawa, după tragedia de la bătălia de la Okinawa,cei 27 de ani grei de ocupație americană care a urmat și povara disproporționată de baze militare pe Okinawa, deoarece, nu este altceva decât o discriminare flagrantă față de oamenii din Okinawa. Vă rugăm să transmiteți aceste sentimente către președintele Obama.”

Mai devreme în acea zi, Kennedy a depus o coroană de flori la un memorial pentru cei 240.000 de oameni, printre care trupele americane și aproximativ un sfert din populația civilă de pe insulă care a murit în timpul bătăliei de la Okinawa în 1945.