Browse By

Siria: Forțele ruse din Mediterana au lansat rachete către obiective ale Statului Islamic

O navă și un submarin din forțele militare ruse au lansat patru rachete de croazieră Kalibr din Marea Mediterană către obiective ale grupării jihadiste Statul Islamic în zona orașului sirian Palmira, au anunțat miercuri agențiile de presă ruse, care citează Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters și AFP.

Loviturile aeriene, despre care agenția de presă RIA Novosti afirmă că sunt primele de acest fel începând din noiembrie 2016, au fost realizate de fregata ‘Amiral Essen’ și de submarinul ‘Krasnodar’ și au vizat militanți jihadiști și echipament într-o zonă situată la est de Palmira.

Ministerul Apărării rus a menționat că obiectivele țintite miercuri de forțele navale ruse au fost desfășurate anterior de Statul Islamic în orașul Raqqa, fieful său din Siria.

”Toate țintele au fost distruse”, se mai menționează în declarația citată. Rusia a avertizat SUA, Turcia și Israelul înaintea lansării acestor rachete.

Comunicatul nu precizează momentul executării operațiunii, dar agențiile de presă ruse l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform căruia ministrul apărării rus Serghei Șoigu l-a informat personal marți seara târziu pe președintele Vladimir Putin în legătură cu acțiunea militară a forțelor navale ruse din Mediterana.

Armata rusă a anunțat marți că fregata ‘Amiral Essen’ ia parte la exerciții în Marea Mediterană care implică lovituri cu rachete în proximitatea Siriei.

Moscova a lansat în septembrie 2015 o campanie de lovituri aeriene în Siria în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad. În decembrie anul trecut a fost convenit un acord de încetare a focului între forțele loiale regimului de la Damasc și rebeli, dar înțelegerea nu se aplică și grupării jihadiste Statul Islamic.