Browse By

Sfântul Valentin – sărbătoarea iubirii

La jumătatea lunii februarie, toţi îndrăgostiţii au prilejul de a demonstra cât de mult ţin la persoana iubită. Iubirea este celebrată în fiecare an în data de 14 februarie, de Sfântul Valentin.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Despre. Scurtă biografie.

Sfântul Valentin este cunoscut ca fiind un martir declarat sfânt al creştinilor romano-catolici, care a trăit în secolul al III-lea. A fost episcop în Interamna, regiunea Terni din Italia de astăzi.

Sfântul Valentin primind un rozariu

Sfântul Valentin primind un rozariu

Potrivit legendelor, el vindeca bolnavii, dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina lui. În plus, Sfântul Valentin a cununat un păgân cu un creştin, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II.

Din acest motiv a fost condamnat la moarte şi executat în 14 februarie 269. Deşi în calendarul ortodox Sfântul Valentin este sărbătorit în 16 februarie, ziua de 14 a rămas în mintea tuturor ca fiind sărbătoarea iubirii, dedicată patronului iubirii, Sfântul Valentin.

Din păcate însă, nu se cunosc toate detaliile legate de viaţa Sfântului Valentin şi nu se ştie dacă legenda are o bază istorică reală.

Semnificaţia sărbătorii

Despre ziua de 14 februarie este cunoscută, în România, ca Ziua îndrăgostiţilor. În această zi, îndrăgostiţii obişnuiesc să îşi facă diferite cadouri, ideea de bază a zilei fiind romantismul.

Inimioarele roşii reprezintă cel mai comun simbol al iubirii

Inimioarele roşii reprezintă cel mai comun simbol al iubirii

Femeile primesc trandafiri roşii, ca simbol al iubirii şi al pasiunii. Bomboane în formă de inimioară, şampanie, lenjerie, parfumuri, jucării de pluş, felicitări de dragoste, torturi, excursii romantice, bijuterii… acestea sunt cele mai comune cadouri oferite de Ziua Îndrăgostiţilor.

De asemenea, în 14 februarie, oamenii pot trimite felicitări iubirii secrete.

Ziua îndrăgostiţilor în lume

Semnificaţia zilei de 14 februarie este aceeaşi în ţările occidentale.

În Danemarca şi Norvegia ziua de Sfântul Valentin nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni profită de această zi pentru a o petrece cu persoana iubită, într-un cadru romantic.

În Suedia sărbătoarea este numită „ziua tuturor inimilor” însă nu este una oficială.

Din motive legate strict de marketing, Ziua Îndrăgostiţilor a devenit o sărbătoare şi în Japonia şi Coreea. Cu această ocazie, mai mult femeile şi mai puţin bărbaţii, dăruiesc bomboane, ciocolată şi flori.

Cele mai cunoscute mesaje utilizate de Ziua îndrăgostiţilor

„Îţi mulţumesc pentru că ai introdus cuvântul dragoste în dicţionarul vieţii mele!”

„Dragostea nu are nevoie de cuvinte, ea vorbeşte prin priviri şi atitudini. Hai să ne bucurăm de iubire! E Ziua Îndrăgostiţilor!”

Cupidon, îngeraşul care aduce iubirea

Cupidon, îngeraşul care aduce iubirea

„Sunt la spital! Nu te speria! Mi-au găsit ceva la inimă. Dar fii fără grijă, operaţia n-a reuşit. Nu mi te-au putut scoate din inimă căci eşti şi vei rămâne mereu acolo!”

„O bomboană îi spune unei ciocolate: „Ce dulci suntem!”, iar ciocolata îi spune: „Noi, dulci? S-o vezi pe fata care citeşte acest mesaj!”

„Gândeşte-te la cel mai dulce lucru, înmulţeşte-l cu infinit, adună o eternitate şi vei şti cât de mult te iubesc.”

„Dacă ziua ar avea 36 de ore, aş petrece 12 culegând flori pentru tine. Dacă ziua ar avea 48 de ore, ţi-aş compune poezii de dragoste. Dacă ziua ar avea 72 de ore aş escalada un munte doar ca să strig lumii cât de mult te iubesc. Însă tot ce avem sunt 24 de ore. Aşa că voi păstra acest mesaj scurt şi voi petrece fiecare oră preţioasă cu tine, acum şi întotdeauna.”