Browse By

Sfântul Patrick, luminatorul Irlandei

Data de 17 martie este una dedicată Sfântului Patrick, cel mai iubit şi cel mai cunoscut sfânt al Irlandei. Ziua închinată Sfântului Patrick nu se ţine doar în Irlanda, ci în mai multe ţări din lume.

Sfântul Patrick, protectorul Irlandei

Sfântul Patrick, protectorul Irlandei

Cine a fost Sfântul Patrick?

Născut în jurul anului 381 după Hristos, într-un sat numit Bannaven Taberniae, Sfântul Patrick sau Patriciu este considerat iluminatorul Irlandei.

El provine dintr-o familie de slujitori ai altarului, bunicul său fiind, la vremea lui, preot iar tatăl său, numit Calpurnius, a fost diacon.

Numele Patrick sau Patrichie înseamnă, în limba latină, om de neam mare.

Povestea Sfântului Patrick

Din relatările despre viaţa Sfântului Patrick se ştie că la vârsta de 16 ani s-a îndepărtat de Dumnezeu. Când a împlinit această vârstă, satul în care el locuia a fost jefuit de piraţi iar tânărul Patrick a fost vândut ca sclav în Irlanda.

Astfel a ajuns pastor de oi pe muntele Slemish, în Antrim County. Acest lucru i-a schimbat în totalitate viaţa, transformându-se dintr-un tânăr bogat şi lipsit de griji într-o persoană care rostea mai mult de 100 de rugăciuni ziua şi noaptea.

Viziunile Sfântului Patrick

Statuie a Sfântului Patrick

Statuie a Sfântului Patrick

În timpul petrecut în robie Sfântul Patrick a avut două viziuni. Una dintre ele era şi cea mai puternică: aceea de a se întoarce acasă. Dumnezeu a ascultat de rugile lui şi, după şase luni, Sfântul Patrick s-a întors la părinţii lui.

Cu toate acestea, mai târziu a avut o altă viziune în care i se cerea să se întoarcă în Irlanda. În anul 432, episcop fiind, a plecat în Irlanda cu câţiva însoţitori.

Druizii au fost nemulţumiţi de prezenţa Sfântului Patrick şi au hotărât să îl omoare. Dichu, cel desemnat pentru a-l omorî pe Sfântul Patrick, a înţepenit în momentul în care a ridicat sabia. Însă Sfântul Patrick a dezlegat puterea nevăzută care îl ţinea în loc, salvându-l pe cel care dorea să îl omoare.

Drept răspuns pentru minunea săvârşită, Dichiu i-a oferit sfântului un adăpost în care acesta a săvârşit Sfânta Liturghie.

După această minune, mulţi irlandezi au primit credinţa in Hristos. Mai târziu, împreună cu ucenicii săi, Sfântul Patrick a botezat întreaga ţară.

Sfântul Patrick a murit în data de 17 martie, în jurul anului 480.

Urare de Sfântul Patrick

Urare de Sfântul Patrick

Trifoi aducător de noroc

În centrul atenţiei în ziua Sfântului Patrick este trifoiul şi culoarea verde. Această tradiţie se trage din faptul că în icoane Sfântul Patrick este înfăţişat ţinând în mână un trifoi – simbol al Sfintei Treimi. Astfel, oamenii adună în 17 martie trifoi pentru a fi feriţi de rele şi pentru a avea o viaţă bună şi plină de noroc.