Browse By

Sărbătoarea Recoltei Strugurilor la Aliman

Sâmbătă, 1 octombrie, în Aliman, județul Constanța, ALIRA a adus tradiționalul omagiu culesului strugurilor și a organizat în vie Sărbătoarea Recoltei – petrecerea anuală cu iubitorii de vin bun și must proaspăt.

Cei prezenți au avut parte de o petrecere câmpenească cu pâine coaptă în cuptor de lut și mâncare tradițională, vinuri noi, concurs de cules struguri, plimbări cu o mașină Jeep prin vie și multă, multă energie pozitivă.

Culegătorii amatori au fost plătiți pentru ziua de lucru, însă banii, 5.428 lei, au fost donați scolii din Aliman pentru a cumpăra rechizite și manuale copiilor. La sfârșitul concursului au fost desemnate și premiate în vin cele mai bune echipe culegătoare.

Au fost multe motive de sărbătoare. Compania care produce vinurile ALIRA, WineRo, a împlinit 10 ani. Sunt 10 ani de când vizionarul Dr. Karl Hauptmann a avut o viziune legată de vinurile românești și a pus bazele ALIRA împreună cu vinificatorul Marc Dworkin și cu Ghenadie Boboeică. Sunt 10 ani de când și-au propus să revoluționeze piața vinurilor premium din România și să arate că se poate. Astăzi, Alira este una dintre cele mai populare crame autohtone din online, conform Google, și rămâne în topul aprecierilor profesioniștilor pentru vinurile sale.

Ghenadie Bobeică, Directorul General WineRo, în discursul său, a menționat noutățile cu care Alira a venit pe piață în 2016:

“În 2016 am lansat primul nostru vin alb, Alira Sauvignon Blanc – care a fost primit excelent de către public. A ieșit în piață Alira Flamma, gama de retail cu vinuri premiate încă dinainte să fie îmbuteliate. Am devenit singurii producători de vin Kosher din țară și, nu în ultimul rând, am scos în piață cel mai râvnit vin al nostru, Alira Fetească Neagră 2013, vinul pe care puteți să-l degustați astăzi în premieră.

Am obținut multe premii, medalii și laude în ultimii 10 ani, la fel cum am obținut și critici care au devenit constructive. Însă nu am fi reușit să fim aici și să bucurăm atâtea suflete cu vinul nostru fără oamenii cheie din spatele etichetelor, din spatele vinului și chiar din spatele viei și a strugurilor. Este destul de greu să faci un vin, dar este și mai greu să faci un vin bun, ca apoi să-l așezi unde îi este locul. Așa că mulțumesc echipei întregi Alira pentru determinarea de care dă dovadă în fiecare an, dar și vouă, cei care ne respectați munca și sacrificiul și apreciați vinurile noastre. Mulțumim!”

ALIRA este o cramă boutique din Sud-Estul țării, cu podgorii în zonele Aliman și Rasova, Dobrogea, cu doar 80 ha și cu un vinificator francez de renume, îndrăgostit de România, Marc Dworkin. Activitatea cramei Alira este îndreptată spre crearea unor vinuri deosebite, îmbinând tehnologiile moderne cu procedeele tradiționale, precum culesul manual și selecționarea atentă a strugurilor.

Vinurile Alira, prin fiecare sticlă îmbuteliată, exprimă ce este mai bun din terroir-ul românesc printr-o serie de vinuri albe, roșii și rose ce surprind esența locului. Dragoste, echilibru și armonie sunt cuvintele cheie care domnesc în viile de la Aliman și Rasova, aceleași cuvinte care-ți vin în minte când deguști vinurile Alira. Pentru că fericirea se poate măsura și în mililitri.