Browse By

S-a aprobat bugetul de stat pe 2012 fără pomeni electorale

S-a aprobat bugetul de stat pe 2012 fără pomeni electorale

Intervenția primului ministru Emil Boc după adoptarea de către Parlament a Proiectului de Buget de stat pe 2012

Vreau să vă spun că astăzi, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, s-a votat un buget fără conotaţii electorale pentru anul electoral care urmează. N-avem altă dovadă mai bună că acest lucru se întâmplă decât reacţia opoziţiei. Apreciez tăria coaliţiei prin faptul că a reuşit să dea un vot şi să nu cadă pradă tentaţiei populiste şi electorale. Vreau să-mi arătaţi, în ultimii 20 de ani, când o coaliţie de guvernarea a votat un proiect de buget pentru un an care urmează a fi electoral, cu un deficit de 1,9% şi fără niciun fel de tentă populistă sau electorală sau de pomeni electorale alocate ca atare? Felicitări şi vă mulţumesc, dragi colegi!

Asta este o dovadă că în România politica se schimbă.

Este o dovadă că actuala coaliţie de guvernare a îmbrăţişat responsabilitatea şi a trimis în istorie sau la USL populismul şi demagogia. Aţi văzut cu câtă supărare liderii opoziţiei spun „de ce nu ni s-au acceptat pomenile noastre electorale de 5,2 miliarde de euro?”, pentru că asta însemna să acceptăm amendamentele opoziţiei – un deficit în plus de 4%, adică 5,2 miliarde de euro, pe care probabil că domnii Ponta şi Antonescu îi au în vreo cămară ascunsă, pentru că în România şi în Europa, astăzi, nimeni nu mai finanţează pomeni electorale.

Iar acest lucru n-a fost înţeles nici în ceasul al doisprezecelea de către opoziţie. De altfel, ce să mai înţelegem când domnul Ponta, în momentul când a apărut discuţia cu privire la introducere în Constituţie a deficitului, spunea că este o imensă prostie. Astăzi spune „da, trebuie făcut”, pentru că în sfârşit începe să priceapă că Europa pleacă în altă direcţie. Numai că trebuie să rămână consecvent. E de acord cu introducerea deficitului structural de 0,5%, am înţeles ultimul gând, de ultimă oră, dacă nu se răzgândeşte, dar propune la Legea bugetului un deficit în plus de 4 procente.

Când sunteţi consecvent, domnu’ Ponta? Când acceptaţi introducerea deficitului structural de 0,5% în Constituţie, sau când propuneţi majorarea cu 4 procente a deficitului bugetului de stat pentru anul 2012? Deci aceste lucruri demonstrează, încă o dată, faptul că opoziţia, din nefericire, rămâne captivă populismului.

Şi pentru domnul fost prim-ministru Tăriceanu, domnia sa, cu tot respectul cuvenit unei poziţii de fost prim-ministru, ţin să-i amintesc faptul că datele pe care le-am folosit şi pe care le contestă, inclusiv astăzi, în plenul Parlamentului, sunt din Raportul Consiliului Fiscal pentru anul 2010, care la pagina 27, domnule fost prim-ministru, spune „la finele anului 2008, deficitul structural atingea un nivel de 8,9% din PIB, epuizând astfel spaţiul de manevră pentru relaxare fiscală în perioada de recesiune care a urmat”.

Citez, Raportul Consiliului Fiscal public, pe site-ul Consiliului Fiscal. Şi acest raport îl mai contestaţi, domnule fost prim-ministru? Asta este consecinţa faptului că, în anul 2008, au pornit iniţial cu un buget care aloca pentru investiţii 39 de miliarde de lei şi au cheltuit doar 32 de miliarde. Unde credeţi că s-au dus banii? În pomeni electorale, în cheltuieli cu salarii, asistenţă socială. Pentru că la acel capitol, la personal, au plecat cu 28 de miliarde şi au cheltuit 45 de miliarde.

Asta este dovada, încă o dată, a iresponsabilităţii politice şi de majorare a deficitului structural. Pentru ca să înţeleagă încă o dată toată lumea: deficitul structural se majorează atunci când propui cheltuieli permanente, cum sunt cele cu salarii şi pensii, fără să ai acoperire în venituri permanente.

Or, acest lucru l-a făcut Guvernul Tăriceanu în 2008: a luat bani de la investiţii, în loc să cheltuiască 39, a cheltuit 32 şi a dat bani pe cheltuieli permanente, de salarii şi pensii, de la 28 la 45 de miliarde. Acolo a fost, repet, locul în care s-a produs acest dezechilibru major în România, pe care de atunci îl corectăm şi, în sfârşit, prin bugetul pe care l-aţi aprobat, ne înscriem astăzi în traiectoria pe care şi Uniunea Europeană ne-o cere explicit în Constituţie, de a ajunge la un deficit structural de 0,5%.

Deci, încă o dată, acesta este argumentul suprem pentru care spun că aţi votat un buget responsabil, un buget de consolidare a creşterii economice în România.

El aduce cheltuieli suplimentare pentru investiţii. Ce bine era dacă în 2008 s-ar fi păstrat pentru investiţii 39 de miliarde de lei. Abia acum, în 2012, noi creştem de la 36,1 la 38,1 cheltuielile pentru investiţii şi, repet, în condiţiile în care deficitul scade de la 4,4 la 1,9.

Asta este dovada de responsabilitate faţă de ţară. E adevărat că nu are nimic în comun cu populismul şi cu demagogia, dar este responsabil cu ceea ce înseamnă viitorul României şi a asigurării unei creşteri sustenabile din punct de vedere economic a acestei ţări. Pentru toate aceste motive, distinşi colegi vă mulţumesc şi vă asigur că aţi făcut ceea ce trebuie pentru România!