Browse By

Robotul Ghepard a stabilit un nou record mondial de viteză

Robotul Ghepard

Robotul Ghepard

Un robot poreclit „Ghepardul” a reușit să stabilească un nou record mondial de viteză pentru roboți cu picioare, potrivit proprietarilor.

Agenția Americană de Apărare pentru Proiecte de Cercetare Avansată (US Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a declarat că robotul cu patru picioare a atins viteza de 29 kilometri pe oră, pe o bandă de alergat de laborator.

Video sub 1 min

Agenția a declarat că recordul de viteză anterior era de 21.1 km/h, stabilit în 1989.

DARPA a spus că proiectul a avut scopul de dezvolta roboți concepuți pentru a „asista mai eficient soldați armatei într-o gamă mai largă de misiuni„.

DARPA – care este condusă de Pentagon – a înființat compania robotică Boston Dynamics din Massachusetts pentru a construi robotul.

Alfred Rizzi

Alfred Rizzi

„Avem de gând să lăsam la o parte banda de alergat și să ajungem pe teren cât mai curând posibil”, a declarat șeful firmei, om de știința în robotică, Alfred Rizzi.

„Ne dorim să înțelegem ce este posibil pentru roboți care pot face mișcări rapide.”

Design-urile animalului

Mișcările robotului au fost modelate după cele mai rapide animalele din sălbăticie. Aparatul este proiectat pentru a avea un spate flexibil pentru a-și crește lungimea pasului său.

Versiunea curentă este dependentă de o pompă hidraulică de bord. Cu toate acestea, cercetătorii au spus că un prototip care să funcționeze liber a fost planificat pentru sfârșitul acestui an.

Proiectul cu o durată de 4 ani, care a început în februarie 2011, își propune să ofere un robot care poate să facă un „zig-zag pentru a urmări și a evada” și să fie capabil să facă o oprire bruscă.

Aceasta se bazează pe alte modele bazate pe animale create de firma Boston Dynamics.

Noel Sharkey

Noel Sharkey

„Mai rapid decât viteza umană, acesta este un pas în dezvoltarea unui criminal de mare viteză, care ar putea negocia un câmp de luptă rapid pentru a vâna și a ucide”, a spus Noel Sharkey, profesor de inteligență artificială și robotică la Universitatea din Sheffield, a spus că cea mai recentă realizare a fost foarte impresionantă.

„Cea mai mare îngrijorare cu privire la acest lucru este faptul că nici un sistem de inteligență artificială nu poate face distincția între civili și combatanți inamici și, deci, dacă acest lucru ar fi să opereze pe cont propriu ar încălca grav legile de război.”