Browse By

Robert Doisneau este aniversat de Google la 100 de ani de la nașterea sa

Google Doodle - Robert Doisneau

Google Doodle - Robert Doisneau este aniversat la 100 de ani de la nașterea sa

Robert Doisneau (14.04.1912 – 01.04.1994) este sărbătorit astăzi, 14 aprilie 2012, de Google pe prima pagină a site-ului printr-un Doodle.

Doisneau a fost unul dintre cei mai buni fotografi cunoscuți din Franța, este cel mai renumit pentru fotografia sa din Paris, 1950, unde un cuplu se săruta pe străzile aglomerate: Sărutul de pe lângă Hôtel de Ville.

Fotografiile sale, luate de-a lungul a mai multe decenii, oferă o imagine foarte bună din viața francezilor.

Robert Doisneau

Robert Doisneau împreună cu o parte din fotografiile sale

Născut la 14 aprilie 1912 la Gentilly, Val-de-Marne, Paris, Doisneau și-a pierdut părinții după ce a împlinit doar 7 ani. La 13 ani s-a înscris la Școala de Arte și Industria Tipografică, Paris, unde a absolvit, la vârsta de 17, cu o diplomă în gravură și litografie.

Institutul a fost locul, unde s-a expus la fotografie și alte arte.

„Minunile din viața de zi cu zi sunt atât de interesante, încât nici un regizor de film nu poate aranja lucrurile neașteptate care le găsești într-o stradă.” Robert Doisneau

În 1931, el și-a luat pentru prima dată o pauză, când și-a găsit un loc de muncă ca asistent la fotograful modernist Andre Vigneau.

În 1932, el și-a vândut prima fotografie-poveste la revista Excelsior.

În 1934, Doisneau a început să lucreze cu producătorul auto-Renault ca și fotograf de publicitate industrială. Doisneau a descrie mai târziu că perioada cu Renault a fost „începutul carierei (mele) ca fotograf și sfârșitul tinereții (mele)”.

„Poate că dacă aveam 20 de ani, succesul m-ar fi schimbat, dar acum eu sunt un dinozaur al fotografiei.” Doisneau

Sărutul de pe lânga Hôtel de Ville de Robert Doisneau

Sărutul de pe lângă Hôtel de Ville de Robert Doisneau - Paris, 1950: Simbol al iubiri internaționale, un cuplu tânăr se săruta pe străzile aglomerate.

Ca toată lumea, la acel moment, al doilea război mondial i-a întrerupt cariera în devenire a lui Doisneau. El a fost recrutat în armata franceză ca un soldat-fotograf în 1940, unde a servit armata franceză până la sfârșitul războiului, în 1945.

Se spune că și-ar fi folosit aptitudinile sale artistice pentru a crea pașapoarte și acte de identitate false pentru Rezistența Franceză.

Perioada de după război este asociată, cu siguranță, cu cea mai bine cunoscută muncă a lui Doisneau, , inclusiv Sărutul, care a devenit un simbol recunoscut la nivel internațional pentru dragostea tânără la Paris.

Doisneau s-a retras, în 1960, dar mai târziu a reapărut pentru a realiza cărți pentru copii și, de asemenea, s-a implicat, în portrete pentru publicitate și celebrități.

Doisneau a murit la 1 aprilie 1994, la vârstă de 81, în Montrouge, la Paris, după o boală prelungită.

Colaj de fotografii ale lui Robert Doisneau – 5 minute și 13 secunde