Browse By

Rezultate finale, alegeri locale Chişinău: Igor Dodon – 48,07%, Dorin Chirtoaca – 46,51%

Rezultate finale alegeri locale Chisinau

Rezultate finale alegeri locale Chisinau

Igor Dodon, candidatul comunistilor la fotoliul de primar al Chisinaului, conduce cu 48,07%, fiind urmat de actualul edil, Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal) cu 46,51%, dupa numararea a 100% din voturi (inclusiv suburbiile), arata cele mai noi rezultate date publicitatii marti de Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova. In aceste conditii, in mun. Chisinau va fi organizat un al doilea tur de scrutin peste doua saptamani, scire Unimedia.md.

Candidatul PCRM, Igor Dodon, a anuntat ca organizeaza o conferinta de presa in scurt timp. De cealalta parte, Dorin Chirtoaca cheama toate componentele AIE sa se uneasca pentru a castiga batalia pentru functia de primar.

Potrivit legislatiei din Republica Moldova, al doilea tur de scrutin, in care batalia se va da intre primii doi candidati, va fi organizat doar daca niciun candidat nu obtine majoritatea in primul tur, adica peste 50% din voturi.

Chisinaul are in componenta sa 35 localitati: 1 municipiu (cu 5 sectoare), 6 orase (care includ 2 sate), precum si 12 comune care includ 14 sate. Suburbiile capitalei Republicii Moldova sunt cunoscute ca fiind sustinatoare ale actualului primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Republica Moldova a organizat duminica alegeri locale, in urma carora sunt alesi 4.300 de primari si peste 120 de mii de consilieri.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, in majoritatea localitatilor au participat peste 25% din alegatorii inscrisi in listele de baza, astfel ca alegerile pot fi validate. In total au fost deschise peste 2.000 de sectii de votare, 300 dintre ele in municipiul Chisinau.

Pentru alegerile locale au fost tiparite peste 7 milioane 400 de mii de buletine de vot, dintre care peste 5 milioane 700 de mii in limba romana si peste 1 milion 700 de mii in limba rusa. Banii pentru tiparirea buletinelor sunt din bugetul pentru alegeri, care se ridica la 58 de milioane de lei.