Browse By

Regele Mihai revine în Parlament, va rosti un discurs pe 25 octombrie, când împlineşte 90 de ani

Regele Mihai revine în Parlament, va rosti un discurs pe 25 octombrie, când împlineşte 90 de ani

Regele Mihai revine în Parlament, va rosti un discurs pe 25 octombrie, când împlineşte 90 de ani

WOW… după primul refuz… se pare că vocea Principesei Margareta și a celorlalți din Casa Regală s-a făcut auzită și ascultată… că astfel Regele Mihai a câștigat oportunitatea de ține un discurs istoric important.

La mai bine de 60 de ani de la abdicare, Regele Mihai vine în Parlamentul României. Fostul suveran va rosti un discurs pe 25 octombrie, când împlineşte 90 de ani.

Propunerea aparţine liberalilor şi a fost aprobată de camerele reunite, după ce ieri birourile permanente votaseră împotrivă.

Şi marţi, mare parte din parlamentarii PDL s-a abţinut de la vot.

În 25 Octombrie, când Regele Mihai va împlini 90 de ani vor avea loc mai multe evenimente în cadrul unui Jubileu organizat în special de Casa Regală. La acestea vor fi prezenţi mai mulţi regi şi principi de la Casele Regale din Europa şi nu numai.

Propunerea a trecut cu 203 voturi pentru. Potrivit unor surse, parlamentarii Puterii s-au abţinut de la vot.

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a cerut, marţi, Parlamentului să voteze în plen invitarea Regelui Mihai I în faţa celor două camere ale Legislativului din România.

Ulterior, vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a cerut parlamentarilor PDL să voteze în favoare prezenţei Regelui în plen.

„Tocmai pentru că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, este o chestiune de obraz pentru noi toţi să votăm pentru invitarea Regelui pe 25 octombrie“, a declarat Paleologu.

Propunerea privind organizarea unei şedinţe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de marţi, la solicitarea Opoziţiei.

Băsescu: Decizia Regelui de a abdica a fost „un act de trădare“

Traian Băsescu a declaranşat un atac fără precedent, la sfârşitul lunii iunie, la adresa Regelui Mihai I. Preşedintele a spus la un post de televiziune că decizia regelui de a abdica a fost „un act de trădare”. Liderul României a precizat totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic împotriva Casei Regale.

„Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României” a declarat Traian Băsescu.

„Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu la B1 Tv.