Browse By

PSD vrea să îl excludă pe Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului și din partid

Mircea Geoana

Mircea Geoana

Şefii şi colegii de partid au încercat luni să îl excludă din funcţia de preşedinte, indignaţi că Geoană a făcut o vizită în SUA fără să anunţe pe nimeni.

PSD i-a retras sprijinul politic şi a propus înlocuirea lui cu Titus Corlăţean.

Pentru moment, Geoană a rezistat eroic, ajutat, ce-i drept, şi de… tradiţionalele tertipuri procedurale.

Victor Ponta contraatacă însă cu ameninţarea excluderii din PSD.

Până la urmă Geoană rămâne în funcția de conducere al Senatului pentru că PSD riscă să piardă postul în favoarea coaliției formate din PDL, UDMR, UNPR și minorități. Dar rămâne însă posibilitatea excluderii din partid.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a postat, marţi seară, pe pagina sa de Facebook, mesajul „Vreau să pun punct speculaţiilor. Nu plec din PSD la niciun alt partid. Încetaţi cu prostiile!”, potrivit Mediafax.

„Vreau să pun punct speculaţiilor. Nu plec din PSD la niciun alt partid. Încetaţi cu prostiile!”, a scris Geoană pe Facebook, în jurul orei 18.15.

BPN al PSD a decis, luni, înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean. Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este „pripită şi nejustificată”, că aceasta face rău partidului şi este determinată de „interese meschine”. Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă „o greşeală strategică”, pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, „va fi oferită pe tavă” această funcţie puterii.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase au anunţat, marţi la prânz, că PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă şefia Senatului.

„Discuţiile care au avut loc în Senat luni au arătat că postul de preşedinte al Senatului ar trebui mai întâi vacantat şi abia apoi numit alt reprezentant al PSD. Asta ar însemna un nou vot în plen, ceea ce schimbă datele problemei. Există riscul ca PSD să piardă funcţia, pentru că PDL şi UNPR şi UDMR au mai multe voturi. Aşa că PSD nu va merge pe varianta vacantării postului de preşedinte prin revocarea lui Geoană, iar situaţia va rămâne aşa cum este acum”, a declarat Ion Iliescu.

Iliescu şi Năstase au făcut această precizare la scurt timp după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că a depus la Comisia de arbitraj a partidului o sesizare în care invocă nerespectarea Statutului de către Mircea Geoană. Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Victor Ponta a răspuns: „Nu, nu mai are loc în PSD”.

În schimb, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au evitat să se pronunţe asupra excluderii lui Geoană din partid, spunând că va avea loc o discuţie cu acesta în partid.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, decizia partidului fiind alta.

Ponta a afirmat că decizia luată luni de BPN al PSD şi decizia grupului PSD din Senat, de înlocuire a lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean în funcţia de preşedinte al Senatului, nu se vor schimba.

„Doresc să reiterez poziţia PSD faţă de evenimentele de luni, poziţie pe care o transmit ca preşedinte al PSD: decizia de luni a BPN, luată cu unanimitate de voturi, precum şi decizia luată de grupul senatorial nu se vor schimba”, a precizat el.

Preşedintele PSD a subliniat că afirmaţiile lui Adrian Năstase şi ale lui Ion Iliescu sunt opinii personale, iar el, ca preşedinte al partidului, va pune în aplicare acele decizii.

Ponta a precizat că, dacă poziţia majorităţii membrilor BPN faţă de aceste decizii se va schimba, este dispus să convoace Comitetul Executiv şi chiar congresul PSD.

Mircea Geoană ar putea înfiinţa un nou partid de stânga dacă va fi exclus din PSD, varianta unei înscrieri în UNPR fiind improbabilă, au declarat surse apropiate preşedintelui Senatului.

O eventuală înscriere a lui Geoană în UNPR sau altă formaţiune nu este luată în calcul la această oră, potrivit surselor citate.

Fostul lider al PSD ar putea, în schimb, înfiinţa un nou partid de stânga, dacă demersurile de excludere din partid vor fi duse la capăt.

Dan Sova: PSD nu isi schimba decizia. Vrem inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean

Senatorul PSD Dan Sova considera ca decizia BPN al PSD de a-l schimba pe Mircea Geoana de la sefia Senatului este, in continuare, una corecta.
“Constatam ca s-a ajuns intr-o situatie de blocaj cu Mircea Geoana. Ramane insa ferma decizia unanima a BPN de ieri, si nu cred ca poate cineva nega acest lucru”, a afirmat Sova.
In ceea ce priveste continuitatea procedurilor initiate luni in cadrul forului de conducere superior al PSD, senatorul PSD anunta ca Mircea Geoana a intrat deja in atentia Comisiei de Integritate a social-democratilor.
“E o diferenta intre ce vrem si ce putem face, din punct de vedere legal si statutar. E nevoie ca si Mircea Geoana sa accepte decizia partidului. Pana acum, nu a acceptat, si pentru asta situatia sa va fi analizata de Comisia de Integritate”, sustine social-democratul.

“Probabil, daca nu va accepta inlocuirea, Mircea Geoana va ramane in functia de presedinte al Senatului, dar cu sprijinul PDL, nu cu sprijinul PSD”, declara Dan Sova, subliniind apoi faptul ca “PSD nu va initia revocarea sa, pentru a nu a da prilejul celor din PDL sa isi impuna candidatii”.

Partidul Social Democrat

Biroul de Presă

08.11.2011

  • Dan

    Vor dar n u reusesc. Este totusi omul ameicanilor :-)