Browse By

PSD contra PSD. Prima moţiune de cenzură prin care un partid îşi dinamitează Guvernul propriu

Moţiunea de cenzură nu are încă un titlu, potrivit surselor politice din interiorul PSD citate de Realitatea TV. Social-democraţii au dificultăţi în a redacta un text care atacă realizările Guvernului pe care l-au propus şi susţinut în ultimele 6 luni.

Azi toate regulile nu par să se mai respecte: jurnaliştilor nu li s-a permis încă accesul în Palatul Parlamentului, acest lucru se va întâmpla doar cu o oră înainte de începerea procedurilor de lucru.

Parlamentarii PSD sunt aşteptaţi să semneze moţiunea de cenzură la ora 15, transmite corespondentul Realitatea TV, Sorina Ionaşc.

Puţină lume a văzut însă textul moţiunii până la această oră: este vorba de autorul textului, Darius Vâlcov, cel care a redactat şi raportul de evaluare a Guvernului şi a ajutat la construirea programului de guvernare, şi bineînţeles de şeful PSD, Liviu Dragnea.

PSD face astăzi primul pas oficial pentru demiterea lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria. Moțiunea de cenzură va fi depusă şi citită în Parlament. Social-democrații au fost convocați să se prezinte de urgență la serviciu, chiar dacă e duminică. Opoziţia însă amenință cu boicotul.

Sorin Grindeanu luptă cu toate armele şi susţine că moţiunea de cenzură nu va putea fi citită astăzi în Parlament din motive procedurale, deoarece documentul trebuie trimis şi Executivului la data depunerii în Legislativ, iar în weekend Registratura Guvernului nu are program.

Tabăra coordonată de Liviu Dragnea pierde tot mai mult teren în încercarea de a demite Guvernul Grindeanu. Cel puțin 41 de parlamentari PSD şi ALDE vor vota împotriva moțiunii, transmite Realitatea TV.

Majoritatea PSD-ALDE și-a pierdut autonomia în Parlament. 41 de parlamentari NU votează moțiunea
Bătălia dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-a mutat în Parlament, unde duminică se va citi moțiunea de cenzură, iar miercuri se va vota documentul care realizează o premieră în politica postdecembristă – tentativa unui partid de a-și da jos propriul Guvern.

Din informațiile prezentate de consultantul politic Cozmin Gușă, sâmbătă seara, la emisiunea Jocuri de Putere a lui Rareș Bogdan, grupul parlamentarilor de la putere care nu sunt dispuși să voteze pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu a ajuns la 41 de persoane. Numărul acesta poate să crească sau să scadă în următoarele ore și zile, în funcție de cum negociază Sorin Grindeanu, spune Gușă.

În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru. În ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare.
În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.

Oamenii lui Grindeanu susţin că moţiunea de cenzură nu poate fi citită duminică
Moţiunea de cenzură nu va putea fi citită duminică în Parlament din motive procedurale, susţin surse apropiate premierului Sorin Grindeanu, deoarece documentul trebuie trimis şi Executivului la data depunerii în Legislativ, iar în week-end Registratura Guvernului nu are program.

„Probabil premierul nu va fi prezent duminică, la citirea moţiunii, deoarece nu sunt respectate procedurile”, au declarat surse din aproprierea premierului Sorin Grindeanu.

Potrivit surselor citate, moţiunea de cenzură nu poate fi citită duminică în plenul Parlamentului, deoarece documentul trebuie trimis înainte la Guvern, iar registratura Executivului nu lucrează în duminica.

Moțiunea PSD-ALDE anti-Grindeanu, citită doar în fața parlamentarilor PSD-ALDE
Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a susținut, sâmbătă, că ”sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD”, adăugând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu vor participa duminică la ședința Birourilor permanente reunite și nici la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea de cenzură inițiată de PSD.

De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea, a anunțat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

Ce face Klaus Iohannis în plină criză guvernamentală
În plină criză politică, cu demisii de miniştri şi interimate pe masă, care aşteaptă să fie semnate, preşedintele ţării va pleca în Germania, apoi în Belgia. Klaus Iohannis nu va fi în ţară nici la votul moţiunii de cenzură, aşa că, în lipsa lui, orice schimbare în Guvern va fi pusă în aşteptare, până se întoarce să emită decretele

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.