Browse By

Protestul tineriilor clujeni Mişcarea Democraţie Reală Acum

Mişcarea „Democraţie Reală Acum” s-a manifestat şi la Cluj-Napoca pe Bulevardul Eroilor, în jurul monumentului dedicat Memorandiştilor. Clujul s-a alăturat sutelor de mii de tineri protestatari din peste 130 de oraşe europene care au ieşit în stradă sub egida „European Revolution”.

Protest tinerii clujeni

Protest tinerii clujeni


Aproximativ 100 de tineri clujeni au purtat pancarte cu următoarele mesaje: “Nu sunt un vot”, “Fără partide, doar democraţie”, “Democraţia reală acum”, “FMI+ Banca Mondială= sute de bogaţi, miliarde în sărăcie”, “Nu suntem marfă în mâinile politicienilor şi bancherilor”, “Nu suntem împotriva sistemului, sistemul e împotriva noastră”, “Erorr 404, democracy not found”, “Yes we can, but without politicians”, “Divizaţi suntem slabi, împreună suntem puternici”, “Demnitate la toţi”, “Şanse reale, nu doar egale”, “Nu ne-am născut în locul potrivit”, “Un vot la 4 ani…iluzia democraţiei”.

“Democraţie este prost înţeleasă în prezent şi trebuie să ne întoarcem oarecum la principiile de bază de unde s-a pornit. Politicienii nu ne mai reprezintă în prezent, trebuie să vadă şi să ţină cont de atitudinea populaţiei, votul a devenit doar un mijloc de cumpărare şi trebuie să schimbăm oarecum acest mod de a gândi” a declarat o tânără prezentă la protest.

“Mesajele noastre se referă la o unitate şi o solidaritate între cetăţenii care doresc schimbarea. Suntem nemulţumiţi de actuala clasă politică care nu mai reprezintă interesele cetăţenilor, suntem nemulţumiţi pentru faptul că voturile poporului sunt folosite în interese personale şi nu în interesele noastre. Vrem un viitor în ţara asta, vrem să rămânem aici, vrem schimbare” Andreea Petruţ, vicepreşedinte OSUBB.

“Trăim într-un mediu extrem de toxic la nivel politic şi economic. Din păcate, asistăm la inegalităţi sociale extreme, din cauza asta noi vrem să protestăm astăzi. E o mişcare de solidaritate cu ceea ce se întâmplă în Spania. Proteste din Spania au pornit de la faptul că în rândul tinerilor şomajul poate să ajungă spre 40%,dar sunt probleme similare şi în spaţiul românesc. Din cauza aceasta sunt proteste de solidarizare cu tinerii din Spania. O să vin cu un exemplu foarte clar ca să vă arăt ce înseamnă sistemul neoliberal. Povestea una dintre organizatoarele protestului că lucra ca şi dealer şi unul dintre clienţi îi punea mâna pe sâni. S-a plâns patronului şi acest a spus aşa: <<clientul aduce profit firmei, atunci nu este bine să spunem că ceea ce face este greşit>>. Prin acest exemplu singular încerc să arăt foarte clar că există probleme extreme de exploatare a salariaţilor” a declarat Adrian Dohotaru, unul dintre participanţii la acest protest.

Mişcarea „Democraţie Reală Acum” din România se solidarizează cu evenimentele din Spania, Grecia, Franţa, Marea Britanie şi consideră că problemele pentru care cetăţenii din întreaga Europă au ieşit în stradă le regăsim şi în România. Potrivit organizatorilor, Mişcarea „Democraţie Reală Acum” nu reprezintă vreo formaţiune politică, nu susţin exclusiv vreun grup religios sau etnic, ci sunt simpli cetăţeni, iar factorul lor de coeziune îl reprezintă indignarea faţă de felul în care funcţionează sistemul politico-economic în Romania şi la nivel internaţional.

“Suntem indignaţi de abuzurile şi corupţia politicienilor, băncilor şi afaceriştilor care au adus România în starea actuală. Vrem ca responsabilii pentru criza şi inegalităţile economice să plătească pentru această injustiţie şi nu cetăţenii prin impunerea măsurilor de austeritate. Dorim asigurarea unor locuri de muncă plătite decent, accesul la educaţie publică de calitate şi la un sistem sanitar gratuit şi eficient, dreptul la egalitate de şansă, la o participare politică reală, dincolo de democraţia electorală, şi la o dezvoltare personală liberă. Vrem să fim consideraţi fiinţe umane, nu maşini de vot manipulabile o dată la 4 ani. Iluzia democraţiei este întreţinută de un vot care nu îţi dă posibilitatea reală de a schimba ceva, ci doar să alegi răul cel mai mic. Indiferent de rezultat, puterea rămâne în mâinile lor. Dorim suspendarea acordurilor cu FMI şi Banca Mondială deoarece acestea reprezintă sursa îndatorării şi sărăcirii României pe termen lung, în condiţiile în care populaţia va trebui să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor noi măsuri de austeritate. Într-o paradigmă de tip neoliberal, FMI-ul şi Banca Mondială sunt organisme care urmăresc doar profitul câtorva privilegiaţi şi nu bunăstarea generală a populaţiei. O Românie săracă şi îndatorată îşi pierde libertatea şi suveranitatea de a-şi alege viitorul” au mai precizat organizatorii protestului.

Mesajele de protest, pancartele şi nemulţumirile cetăţeneşti au fost strânse într-o „Cutie a indignărilor” carevor fi prezentate opiniei publice şi autorităţilor.