Browse By

Proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, aprobat de Guvern. Documentul va fi abrobat şi de Parlament

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, document care va fi transmis Parlamentului spre aprobare, au declarat surse oficiale. Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

confiscarea extinsă a averii

confiscarea extinsă a averii

Potrivit premierului, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infracţiunile luate în calcul se află şi cele legate de acte de corupţie, evaziune fiscală sau alte infracţiuni economico-financiare.

„Astfel vor fi mai uşor confiscate averile ilicite, care nu se bazează ca dobândire pe mijloace legale. Se dă şi o satisfacţie opiniei publice, în sensul că autorităţile vor putea confisca aceste averi”, a spus Boc.

El a susţinut din nou că proiectul aprobat de Guvern este „superior” şi mult mai eficient decât cel propus de opoziţie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de corupţie sau de evaziune fiscală, ci doar pentru alte infracţiuni, şi care presupun proceduri juridice mult mai complexe şi birocratice.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că social-democraţii vor vota legea PDL privind confiscarea averilor ilicite, deşi partidul său a depus şi el un astfel de proiect. Vor vota pentru a demonstra că nu trebuie modificată Constituţia.

Potrivit Mediafax, liderul social-democrat a precizat că Ministerul Justiţiei şi Guvernul, prin elaborarea unei astfel de legi, dau dreptate PSD, admiţând că nu este nevoie de modificarea legii fundamentale.