Browse By

Proiectul de buget pentru anul 2012. Ministrul Finanţelor Publice respinge măsurile USL

Proiectul de buget pentru anul 2012. Ministrul Finanţelor Publice respinge măsuriile USL

Proiectul de buget pentru anul 2012. Ministrul Finanţelor Publice respinge măsuriile USL

Dl. Gheorghe Ialomiţianu – ministrul finanţelor publice a susținut un briefing de presă cu tema: proiectul de buget pentru anul 2012 unde a respins măsurile USL și argumentând motivele pentru care a luat o astfel de decizie. Ședința cu presa a avut loc la sediul Ministerului Finanţelor Publice pe 5 decembrie 2011, ora 14:30

Dl. Gheorghe Ialomitianu a declarat ca proiectul de buget pentru anul 2012 cuprinde date realiste si este construit, prudent, in concordanta cu ceea ce poate oferi economia românească in prezent, cu ceea ce se întâmplă în ţările din Uniunea Europeană mai ales din zona euro.

Declaraţia integrala o puteți consulta mai jos:

Briefing de presă
Susţinut de către dl. Gheorghe ialomiţianu
Ministrul Finanţelor Publice
5 decembrie 2011, 14.30

Bună ziua,

Vreau să vă mulţumesc că aţi răspuns acestei invitaţii!

Această întâlnire vine ca urmare a unor declaraţii ale opoziţiei, în principal din partea domnului Ponta care a acuzat instituţiile statului că nu spun adevărul legat de bugetul pe 2012. Vreau să vă spun că bugetul pe 2012 cuprinde date realiste. Ţinând seama de ceea ce poate oferi economia românească, ceea ce se întâmplă în ţările din Uniunea Europeană mai ales din zona euro. Noi trebuie să fim prudenţi pentru ca tot ce am construit până acum să nu se ducă pe apa sâmbetei. Domnul Ponta trebuie să ştie că trebuie să respectăm Legea finanţelor publice şi Legea responsabilităţii fiscale.

Dl. Gheorghe Ialomitianu: Vreau să vă prezint fiecare măsură

Dl. Gheorghe Ialomitianu: Vreau să vă prezint fiecare măsură

În aceste două legi avem prevăzut foarte clar: orice măsură care influenţează bugetul trebuie să aibă la bază o fişă financiară. Să se vadă impactul şi de unde completăm veniturile sau ce cheltuieli trebuie să tăiem. Lucrul acesta este prevăzut în Constituţie. Noi în Ministerul de Finanţe am analizat foarte atent măsurile propuse de USL.

Opoziţia nu ne-a oferit fişa financiară prevăzută în cele două acte normative. Domnul Ponta continuă şirul de minciuni, dezinformează populaţia, de aceea eu o să vă prezint lucrurile corecte din partea Ministerului de Finanţe.

Măsurile propuse de USL au ca influenţă asupra bugetului un deficit de 3,8%. Ar însemna că, dacă le-am aplica, să nu ne putem încadra în deficitul obligatoriu prevăzut în tratatele europene sub 3%, pentru că domnul Ponta a uitat că în 2008 România a intrat în procedura de deficit excesiv. În 2008 am avut un deficit peste 5%. A uitat că finanţarea se face foarte greu datorită crizei datoriilor suverane.

Vreau să vă prezint fiecare măsură.

USL ne propune reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor sociale. Ce înseamnă? Venituri mai mici cu 6,1 miliarde lei. Ştiţi foarte bine că bugetul de asigurări sociale nu se finanţează în totalitate din contribuţiile sociale şi trebuie să transferăm de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale 13,1 miliarde lei. Ar însemna să transferăm 19,9 miliarde lei şi o creştere a deficitului bugetar cu 1,1%. Am făcut şi alt calcul. Daca USL-ul doreşte să ne încadram în deficitul bugetar sub 3% ar însemna ca pensiile pe 2012 să scadă cu 13%. Guvernul Boc a spus foarte clar: Vom plăti pensiile în anul 2012 la nivelul anului 2011. Deci, ar însemna să reducem sursele pentru plata pensiilor, ar însemna şi o repet, în funcţie de măsura propusă de USL să reducem pensiile cu 13%.

Nu ştiu dacă cei de la USL sau electoratul USL-ului ştiu acest lucru.

A doua măsură: Scăderea TVA-ului cu un punct procentual, iar pentru produsele agricole de la 24% la 9%.

Colegii mei au calculat impactul total: 11,7 miliarde lei creşterea deficitului cu 2,01%. Dacă USL-ul doreşte să respectăm legislaţia europeană pentru a ieşi din procedura de deficit excesiv ar însemna că trebuie să reducem TVA-ul cu 11,7 miliarde şi să punem în pericol o serie de cheltuieli.

Se ştie că anumite cheltuieli de la nivel local sunt finanţate din TVA, sumele defalcate. Şi aici dau exemplu salariile profesorilor, sume defalcate pentru echilibrare, finanţarea sistemului de protecţie socială. Înseamnă că USL-ul doreşte să reducem salariile profesorilor, să punem în imposibilitate de a finanţa cheltuielile cu asistenţa socială, să reducem cheltuielile cu funcţionarea şcolilor.

Se ştie că din sume defalcate din TVA, 1 miliard transferăm către autorităţile locale. Ar înseamna să îinchidem primării, să închidem şcoli, să nu plătim profesori. Noi vrem ca plata salariilor pentru 2011 să se facă la nivelul anului 2012, să asigurăm bani pentru şcoli pornind de la principiul banii urmează elevul.

Dl. Gheorghe Ialomitianu: Ne propune USL-ul reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile

Dl. Gheorghe Ialomitianu: Ne propune USL-ul reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile

Ne propune USL-ul reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile. Iniţial au spus că din întreaga sumă, apoi şi-au dat seama că au făcut o gafă, pentru că noi avem pe 2012 31,7 miliarde lei, din care 16, 2 miliarde bunuri şi servicii din sănătate. Şi-au dat seama că au făcut o gafă, pentru că după măsura USL-ului trebuia să închidem spitale. Au fost restructurate unele spitale, deci vrem să menţinem sistemul după restructurare.

Diferenţa de cheltuieli cu bunuri şi servicii, după ce acoperim bunurile şi serviciile din sănătate, 15,5 miliarde şi haideţi să vă spun sumele mari care formează această cifră: 6,9 miliarde sunt bunuri şi servicii ale autorităţilor locale. Nu ştiu dacă domnul Ponta a fost sunat de domnul Dragnea, de domnul Mazăre sau de alţi lideri locali, dacă aceşti lideri locali sunt de acord să le reducă sursele de finanţare, sau unele primării foarte mici nu ştiu dacă USL-ul chiar doreşte să le închidă. Deci 6,9 miliarde sunt bunuri şi servicii la nivelul autorităţilor locale.

Ar însemna să reducem cu 50%. 2,7 miliarde din bunuri şi servicii, din instituţiile de învăţământ superior. Nu ştiu dacă USL-ul chiar doreşte ca universităţile să nu poată funcţiona. Această măsură pune în pericol funcţionarea primăriilor, şcolilor, aici mai avem bunuri pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, o măsură care ar produce dezastru în primării, şcoli şi alte instituţii. USL-ul propune suspendarea PNDI-ului, Planului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Pe de altă parte au venit cu peste 3000 de amendamente pentru a creşte bugetul Ministerului Dezvoltării Rurale şi Turismului. Pe acest plan de dezvoltare, rezolvă problema celor 3000 de amendamente, adică acest plan pentru investiţii există pentru dezvoltarea satului românesc, avem lucrări de canalizare, apă, lucrări aşteptate de primari din toate partidele şi acest program se adresează tuturor primarilor şi nu diferenţiat. Un lucru pe care nu îl înţeleg.

O altă măsură: menţinerea actuală a contribuţiei la Pilonul II de pensii. USL-ul vrea naţionalizarea fondului naţional de pensii, trebuie să întrebăm populaţia. Noi chiar dacă am suspenda transferul sumelor către fondul privat de pensii, pe regulile Uniunii Europene, aceste sume sunt luate în calcul la stabilirea deficitului. Ungaria a naţionalizat fondul de pensii. Guvernul Boc nu doreşte acest lucru.

Dl. Gheorghe Ialomitianu: USL vrea menţinerea actuală a contribuţiei la Pilonul II de pensii

Dl. Gheorghe Ialomitianu: USL vrea menţinerea actuală a contribuţiei la Pilonul II de pensii

USL-ul ne propune să ne menţinem cota de co-finanţare. Ştiţi că Parlamentul European a majorat suma de finanţat de la 85% la 95%. Chiar o măsură propusă de Preşedintele României în cadrul Consiliului European, pentru a debloca atragerea de fonduri europene. Se ştie că nu sunt bani suficienţi pentru a asigura co-finanţarea la nivel local. USL-ul doreşte ca primăriile să nu atragă fondurile europene. Noi am elaborat un ordin prin care am reglementat eligibilitatea TVA-ului.

Măsurile propuse de USL nu le găsim la niciun guvern, nici de stânga, nici de dreapta. Nici guvernele socialiste nu au venit cu propuneri să măreşti cheltuielile şi pe de altă parte să îţi reduci veniturile la buget. Au spus că dacă reduc TVA-ul, contribuţiile sociale, imediat vin venituri la buget. Se ştie că orice măsură privind reducerea fiscalităţii nu va produce efecte imediate asupra bugetului. Dacă USL-ul doreşte să respecte legislaţia europeană, adică să ne încadrăm în deficit, înseamnă că doreşte reducerea pensiilor, scăderea salariilor profesorilor, închiderea şcolilor, a spitalelor şi a primăriilor. Dacă doreşte un deficit de peste 7% , înseammnă că doreşte să ne întoarcem la 2008, să avem un deficit excesiv, greu de finanţat.

Vreau să vă spun, în încheiere, că nu s-a modificat nimic din gândirea USL-ului din 2008, când au umflat veniturile pentru a putea angaja cheltuielile. Erau venituri care nu s-au realizat în cursul anului iar prin rectificare le-au majorat, iar la sfârşitului anului, pe execuţie, au fost realizate la un nivel mai redus decât programarea iniţială, numai să mărească cheltuielile.

Guvernul Boc nu doreşte acest lucru pentru că Guvernul Boc este responsabil. Ştim că românii au suferit în urma măsurilor pe care le-am luat, dar au fost măsuri corecte pentru ca România să nu intre în colaps. Foarte multe ţări sunt obligate acum să ia măsurile pe care noi le-am luat în 2010. Multe ţări cer ajutor financiar de la Fondul Monetar sau de la Comisia Europeană pentru a se salva.

Vă mulţumesc!