Browse By

Primul vaccin din lume împotriva malariei va fi introdus în trei țări – Ghana, Kenya și Malawi – începând din 2018.

Vaccinul RTS, S trateaza sistemul imunitar pentru a ataca parazitul malariei, care se raspandeste prin muscaturi de tantari.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca jabul a avut potentialul de a salva zeci de mii de vieti. Dar nu este inca clar daca va fi posibil sa se foloseasca in cele mai sarace parti ale lumii.

Vaccinul trebuie administrat de patru ori – o data pe luna timp de trei luni si apoi o a patra doza 18 luni mai tarziu.

Acest lucru a fost realizat in studiile clinice bine controlate si bine finantate, dar nu este inca clar daca se poate face in „lumea reala” in care accesul la ingrijiri medicale este limitat.

Acesta este motivul pentru care OMS conduce piloti in trei tari pentru a vedea daca ar putea incepe un program de vaccinare impotriva malariei. De asemenea, va continua sa evalueze siguranta si eficacitatea vaccinarii.

Dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa, a declarat: „Perspectiva unui vaccin impotriva malariei este o veste buna.

Informatiile colectate in programul pilot ne vor ajuta sa luam decizii cu privire la utilizarea mai larga a acestui vaccin.

In combinatie cu interventii existente malariei, un astfel de vaccin ar avea potentialul de a salva zeci de mii de vieti in Africa.

Pilotul va implica mai mult de 750.000 de copii cu varsta cuprinsa intre cinci si 17 luni. Aproape jumatate vor primi vaccinul pentru a compara eficacitatea reala a jabului.

In acest grup de varsta, cele patru doze s-au dovedit a impiedica aproape patru din zece cazuri de malarie. Aceasta este mult mai mica decat vaccinurile aprobate pentru alte conditii.

Vaccinul impotriva malariei: Cat de bun este suficient de bun?

De asemenea, reduce cele mai grave cazuri cu o treime si reduce numarul de copii care au nevoie de tratament spitalicesc sau transfuzii de sange. Dar beneficiile scad semnificativ fara a patra doza cruciala.

Ghana, Kenya si Malawi au fost alesi deoarece au deja programe mari de combatere a malariei, inclusiv utilizarea de plase de pat, dar totusi au un numar mare de cazuri.

Fiecare tara va decide cum sa conduca pilotii de vaccinare, dar zonele cu risc ridicat vor fi probabil prioritare. In ciuda progreselor uriase, exista inca 212 milioane de cazuri noi de malarie anual si 429.000 de decese. Africa este cea mai grava lovita si majoritatea deceselor sunt la copii.

Pilotii sunt finantati de: Gavi, Alianta pentru vaccinuri, Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei si Malariei, Unitaid, OMS si GSK.

Dr. Seth Berkley, directorul executiv al Gavi, a declarat: „Primul vaccin impotriva malariei din lume este o realizare reala care a fost facuta in 30 de ani.

„Anuntul de astazi marcheaza un pas important spre potentiala punere la dispozitie la scara globala.

„Malaria face o povara teribila pentru multe dintre cele mai sarace tari din lume, pretinzand mii de vieti si stopand economiile. Acesti piloti sunt esentiali pentru a determina impactul pe care acest vaccin il poate avea asupra reducerii acestei taxe. „