Browse By

Președintele Germaniei, Christian Wulff, a demisionat

Christian Wulff, fostul președinte al Germaniei

Christian Wulff, fostul președinte al Germaniei

Christian Wulff, președintele Germaniei, a demisionat din înalta sa funcție , după ce procurorii din Hanovra au solicitat Parlamentului german să îi ridice imunitatea, în urma scandalului de corupție în care acesta a fost implicat, informează BBC News.

„Încrederea cetățenilor a fost afectată. Din acest motiv, eu mă văd în imposibilitatea de a-mi exercita în contiuare îndatoririle. Aceast lucru m-a determinat să demisionez”, a declarat solemn Wulf, un conservator ales în iunie 2010.

Corupție la nivel înalt în Germania

corupție

corupție

„Evoluțiile din ultimele zile și săptămâni arată că această încredere și posibilitățile mele de muncă au fost grav afectate. Din acest motiv, eu nu cred că este posibil să-mi îndeplinesc în mod corespunzător atribuțiile de președinte federal. Astăzi mi-am prezentat demisia, ca să eliberez imediat calea succesorului meu”, a spus Wulf ziariștilor prezenți la reședința sa din Berlin.

Numele acestui succesor de al său este încă necunoscut.

Steagul Germaniei

Wulff este criticat dur încă de la jumătatea lunii decembrie 2011 de presa germană care îl acuză că a profitat de poziția sa de șef al Guvernului din Saxonia inferioară pentru a obține diverse avantaje financiare, încercând apoi să ascundă aceste afaceri, contactând personal ziariști care se ocupau cu publicarea anchetelor jurnalistice de investigații să nu facă publică demascarea sa.

Președintele german a fost atacat fără tact pentru că a ascuns un împrumut la o dobândă mai avantajoasă față de actuala piață, a profitat de vacanțe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogați, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliștilor cu scopul de a împiedica publicarea informațiilor.

Totodată în România, Moise Guran vede această demitere ca fiind una de un bun model, exemplu de urmat într-o democrație. Da?

Eu cred că astfel de oameni lacomi, care nu își cunosc valorile pe care să le respecte nu au ce căuta într-o funcție publică care servește intereselor oamenilor. Eu cred că este un exemplu prin care ne arată ca trebuie să privim și să acționăm cu toți altfel, pentru că într-un fel s-au altul cu toți suntem susceptibil la corupție atunci când în mâinile noastre avem puterea, decizia și controlul.

Nimeni nu prea poate scăpa de acest defect, corupția, nici măcar eu, tu sau Moise Guran, ai înțeles acum?

  • Nu ati citit pana la capat mesajul. Lectia de democratie nu este demisia in sine ci iminenta ei. Nu sa ai o constitutie ca a Germaniei inseamna sa fii o tara democratica ci respectul ei intrat in genele oamenilor, respect ce devine mecanism de autoaparare a statului de drept, asta este lectia de democratie. Multumesc pentru interes!

    • oglindadevest

      Aparati respectul oamenilor politici pentru constitutia germana. Dar pe langa acest lucru care le-a intrat in gene, le-a mai intrat si practica coruptiei mai rafinate decat cea din tara noastra.