Browse By

Pregătirea pentru găurire în siguranță cu o mașină de găurit

Mașinile de găurit sunt printre cele mai convenabile instrumente pentru proiectele de tip fă-o singur, dar ca toate uneltele electrice, acestea trebuie manipulate în siguranță. Știind cum să găuriți corect vă va ajuta să preveniți rănirea cauzată de fragmente de material rupt sau de electricitatea manipulată necorespunzător. Un alt factor foarte important este alegerea unui scule electrice profesionale precum bormasina Borsch. Dacă aveți vreodată o întrebare privind siguranța la care acest ghid nu răspunde, manualul mașinii este un loc bun pentru a căuta în continuare un răspuns.

Acest articol are două părți: A. Pregătirea pentru găurire și B. Găurirea în siguranță
În continuarea se regăsește prima parte iar următorul articol va conține și partea a doua.

A. Pregătirea pentru găurire


1. Purtați îmbrăcăminte și protecție pentru ochi. Evitați îmbrăcămintea lăbărțată sau bijuteriile care ar putea fi prinse în burghiu, în timp ce vă sprijiniți. Purtați ochelari de protecție sau ochelari care acoperă părțile laterale ale ochilor, pentru a vă proteja de resturile care zboară.


2. Purtați protecția pentru urechi dacă găuriți în mod regulat. Un burghiu electric portabil produce aproximativ 90 de decibeli, ceea ce este suficient pentru a provoca daune auditive după expunere prelungită. Cele mai multe mașini de găurit fără fir sunt destul de liniștite încât protecția auzului nu este necesară.
Exercițiile de foraj (ciocane de găurit cu ciocan) sunt cele mai puternice mașini de găurit de mână, producând peste 100 dB. Este recomandată protecția auditivă ori de câte ori se utilizează.


3. Protejați-vă plămânii atunci când este necesar. Dacă proiectul produce o mulțime de praf, purtați protecție împotriva respirației. O mască de praf este bună numai pentru confortul pe termen scurt. Folosiți un aparat respirator dacă efectuați o găurire regulată sau pe o perioadă lungă de timp sau dacă materialul pe care îl forați este un pericol respirator cunoscut.
Fiecare aparat respirator este evaluat pentru anumite tipuri de pericole. Asigurați-vă că cel pe care îl utilizați este potrivit pentru proiectul dvs.


4. Alegeți burghiul corect. Utilizarea unui burghiu din material greșit poate provoca ruperea burghiului sau a materialului pe care îl găuriți. Puteți folosi un burghiu general pentru majoritatea materialelor: lemn, piatră, cărămidă sau beton; un burghiu HSS (oțel de mare viteză) pe majoritatea metalelor; și o bucată de carbură sau vârful cu diamant pe suprafețe foarte dure, fragile, cum ar fi porțelan, sticlă sau plăci glazurate.
Există multe modele specializate de burghie, așa că consultați manualul mașinii sau producătorul de burghie dacă nu sunteți sigur ce burghiu să utilizați.
Când găuriți o gaură pentru un șurub, există o modalitate ușoară de a găsi burghiul de dimensiune corectă. Țineți șurubul direct în spatele burghiului. Burghiul ar trebui să ascundă arborele șurubului din vedere, dar firele șuruburilor ar trebui să fie încă vizibile pe ambele părți.


5. Montați burghiul ferm în mandrină. Mandrina este clema în „fălcile” burghiului. Aceasta menține burghiul în poziție în timp ce se rotește. Pentru a înlocui un burghiu, asigurați-vă că burghiul este oprit (și dacă este deconectat din priză dacă este cu cablu), apoi slăbiți mandrina prin rotirea acesteia. În funcție de mașină, este posibil să faceți acest lucru manual sau puteți avea nevoie de o cheie de mandrină situată într-un compartiment din partea de sus sau de pe mânerul burghiului.
Introduceți burghiul în mandrină, apoi strângeți-l din nou. Asigurați-vă că burghiul este drept și sigur și scoateți cheia înainte de a porni burghiul.
Fiecare mandrină are o dimensiune maximă. Cele mai multe burghie realizate pentru uz casnic în Statele Unite au o mandrină de dimensiuni 1/4″, 3/8″ sau 1/2″. Arborele burghiului trebuie să fie mai mic decât această dimensiune (dar vârful poate fi mai mare ).
Porniți mașina și urmăriți rotirea biciului în aer. Dacă se învârte dintr-o parte în alta (sau arată ca un conet neclar), burghiul este îndoit sau nu este fixat corect. Aruncați burghiele îndoite, deoarece se pot rupe ușor în timpul găuriri.


6. Fixați bucățile mici împreună. Dacă găuriți într-o bucată mică, desprinsă, fixați-o ferm înainte de a găuri. Nu țineți piesa în jos cu o mână în timp ce găuriți deoarece puteți aluneca și să vă răniți.


7. Manipulați cablul în siguranță. Dacă mașina are un cablu, nu-l lăsați întins în cale atunci când nu este folosit. Nu ridicați niciodată mașina de cablu. Dacă găuriți într-o zonă umedă sau noroioasă, folosiți în schimb o mașină fără fir.
Dacă aveți nevoie să conectați mașina la un cablu prelungitor, verificați manualul de găurire pentru indicatorul minim de sârmă (sau mergeți cu calibrul 16 dacă nu sunteți sigur).
Nu înlănțuiți mai multe cabluri de prelungire împreună, nu utilizați cabluri de extensie interioară în exterior sau nu folosiți un adaptor pentru a conecta un cablu cu trei vârfuri într-o priză cu două vârfuri.

Despre Bosh
Compania a fost înființată în 1886 la Stuttgart de către Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanică fină și inginerie electrică”. Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 390.000 de angajați în întreaga lume (status la 31 decembrie 2016). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 73.1 miliarde de euro în 2016. Operațiunile sale sunt structurate în 4 sectoare de activitate: Soluții de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie.

În curând va urma și articolul care va conține și partea a doua cu găurirea efectivă și în siguranță cu o mașină de găurit.