Browse By

Planeta Pluto are o sora geamănă

Cea de-a noua planeta a sistemului solar, Pluto, a fost exclusă din corpurile planetare în anul 2006. Şi, pentru că nu a fost suficient acest lucru, acum pare a avea o soră geamănă.

Lucrurile au ajuns într-un stadiu critic pentru Pluto în 2005. Se întâmpla când astronautul Caltech, Mike Brown, a găsit o planetă minusculă şi rece orbitândde trei ori mai departe decât Pluto. Brown şi-a numit descoperirea Xena, înainte ca Uniunea Internaţională Astronomică să îi stabilească numele oficial: Eris.

Pluto nu mai aparţine
sistemului planetar din 2006

Astronautul a mai găsit planete similare însă aveau dimensiuni mai mici decât Pluto. Eris era mai mare, aşadar, dacă Pluto e o planetă, de ce nu ar fi şi Eris?

În final, Uniunea Internaţională Astronomică a evitat întreaga încurcătură reducând planeta Pluto şi restul planetelor descoperite la statutul de „planete pitic”. Acest lucru a provocat furie în rândul adepţilor din întreaga lume.

Brown nu s-a lăsat şi i-a impus din nou pe iubitorii lui Pluto când a scris catea „Când am ucis Pluto şi de ce o merită”. Singura speranţa a fanilor lui Pluto este aceea că este dificil să se afle mărimea exactă a lui Eris. Chiar dacă ar fi aşa, acest lucru nu va va readuce Pluto la statutul de planetă.

Eris, mai frumoasă decât Pluto

Bruno Sicardy, de la Observatorul din Paris, susţine că, în ciuda mărimii similare, Eris este cu 27% mai masivă decât Pluto. Mai mult decât atât, Sicardy spune că Eris este mai frumoasă, cu o suprafaţă „mai luminoasă decât zăpada proaspăt aşternută”.

Oricare ar fi mărimea reală a lui Pluto, acest fapt nu mai are o însemnătate prea mare. Ceea ce contează este masa surprinzător de mare a lui Eris, fapt ce înseamnă că are mai multă piatră sub suprafaţa îngheţată decât Pluto.

Eris, geamăna lui Pluto

Nevoia de explicaţii

Chris Brown a scris pe blogul lui că „explicând de ce Pluto şi Esis sunt atât de diferite ne va ţine ocupaţi mulţi ani”.

Pe lângă dimensiuni, oamenii de ştiinţă vor trebui să explice de ce Eris are o lumină atât de orbitoare.

Răspunsul vine tot de la oamenii de ştiinţă care susţin că strălucirea vine de la apropierea suprafeţei îngheţate de Soare. Din păcate, spune Sicardy, trebuie să aşteptăm 250 de ani pentru a testa această idee.

Între timp, astronautul Brown, ascunde în mânecă un eveniment şi mai captivant: „sigur mai sunt şi alte planete pitic pe acolo undeva. E doar o chestiune de timp până când, atât Pluto, cât şi Eris vor fi înlocuite”. Se presupune că acest lucru se va întâmpla înainte ca Eris să îşi facă proprii fani.