Browse By

Piața muncii din Italia deschisă pentru toți românii de la 1 ianuarie 2012

Piața muncii din Italia deschisă pentru toți români de la 1 ianuarie 2012

Piața muncii din Italia deschisă pentru toți români de la 1 ianuarie 2012

Piața muncii din Italia este liberalizată pentru toți lucrătorii români începând cu 1 ianuarie 2012, anunță Ministrul Muncii care apreciază decizia guvernului italian de ridicare a restricțiilor impuse romanilor și bulgarilor.

„Ne bucur[ decizia guvernului italian. Prin eliminarea restricțiilor impuse muncitorilor români și bulgari, executivul italian transmite un semnal important, în acord cu valorile și drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare și arată, în acest fel, că respectă tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană. Apreciem această decizie, cu atât mai mult cu cât în Italia, trăiesc și muncesc aproximativ 1 milion de români. Italienii ne arată în acest fel că recunosc plus valoarea pe care românii o aduc în economiile țărilor de destinație”, spune Sulfina Barbu.

Ambasada României în Italia anunță ca astăzi, la ora 16.17, MAE-ul italian a transmis prin fax, scrisoarea directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificată încetarea restricțiilor pe piața muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii romani, începând cu 31 decembrie 2011. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2012 piața muncii din Italia este deschisă pentru întreaga categorie de lucrători români.

Precizăm că ultimele demersuri ale Ambasadei României în Italia, pe tema liberalizării complete a pieței muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011. Au fost remise scrisori ale ambasadorului roman în Italia, către miniștrii italieni de externe, muncii și de interne. Demersurile au fost dublate de întâlniri cu experții de resort din instituțiile italiene decidente.

Scrisoarea părții italiene face referire la demersurile Ambasadei României în Italia, din 16 decembrie 2011. Decizia Italiei confirmă raportul CE din 11 noiembrie care demonstrează ca romanii au un rol important în economiile țărilor de destinație (impactul mobilității a dus la o creștere de 0,3% la PIB pentru UE-27 și 0,4% pentru UE-15).

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică din Italia, arată că în aceasta țară, trăiesc și muncesc 968.576 de români. Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziții tranzitorii pentru cetățenii români începând cu 01.01. 2007. Oficialii italieni au impus atunci restricții în anumite domenii și au liberalizat piața muncii pentru liber profesioniști.

Domeniile în care românii au putut lucra fără restricții sunt:

 • agricultură,
 • servicii hoteliere și turism,
 • servicii casnice și servicii de îngrijire,
 • construcții,
 • inginerie,
 • management și muncă înalt calificată,
 • muncă sezonieră.

În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă.

Săptămâna trecuta, la întâlnirea cu atașații de muncă, ministrul muncii a atras atenția că în Italia nu există restricții majore pe piața muncii, însă trebuie să fim extrem de atenți la contractele de angajare, pentru că există încă situații de muncă ilegală, în special, în domeniul îngrijirii la domiciliu.

Specialiștii noștri au elaborat ghiduri și proceduri, prin care muncitorii noștri să fie corect informați. Întrucât cei mai mulți cetățeni români nu fac parte din sindicate, nu au acces atât cât ar trebui, la informație.

Ministerul Muncii din România va supraveghea din ianuarie și va verifica împreună cu echipele specializate din Italia, și firmele care angajează cetățeni romani, cu contracte de doar patru ore pe zi, deși aceștia muncesc cu program normal. În cazul lor, asigurările sociale sunt parțial acoperite.

 • gigi

  "pentru toți români" – Mai puneti mana pe carte ba. E 'Romanii' nu 'Romani'. Ati tras chiulul ?

  • oglindadevest

   graba strică treaba, s-a corectat acum, mulțumim