Browse By

Pavel Năstase: Am cerut inspectoratelor școlare să verifice din nou unitățile de învățământ din țară

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a anunțat, vineri, că a solicitat inspectoratelor școlare să verifice din nou unitățile de învățământ din țară.

„Într-o școală ieri a căzut un tavan și ne așteptăm ca mâine să cadă școala cu totul. Aceasta este starea, trebuie să o recunoaștem. (…) Am dat acum o notă către toate inspectoratele școlare în care le-am cerut ca, în zilele următoare, în weekend și în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare, să inspecteze din nou toate unitățile școlare din România, să încercăm să prevenim, în măsura posibilităților pe care le avem, asemenea evenimente”, a spus Pavel Năstase, la o conferință națională în domeniul Educației.

El a amintit că școlile din învățământul preuniversitar sunt administrate și finanțate din bugetele locale și a opinat că nu este suficientă o singură verificare a imobilelor la început de an școlar.

„Există un ordin al ministrului Educației Naționale din 2016 potrivit căruia la nivelul fiecărei unități școlare se creează o comisie care, înainte de începerea școlii, să verifice aceste spații de învățământ și condițiile în care activitățile didactice să se desfășoare în siguranță. (…) Sigur că nu este suficientă o verificare numai la începutul anului. Este foarte greu să prevezi ceea ce s-a întâmplat aici (la Școala Gimnazială nr. 141 — n.r.). Doamne ferește, dacă vine un cutremur, iarăși este o mare problemă. (…) Se vor verifica toate spațiile de învățământ din toate unitățile școlare și săptămâna viitoare trebuie să ne spună dacă sunt probleme, de fapt întâi trebuie să discute cu autoritățile locale care sunt responsabile de aceste remedieri și în cazuri extreme să și reloce activitățile respective, dacă este cazul”, a declarat Pavel Năstase.

El a subliniat gravitatea situației de la Școala Gimnazială nr. 141. „Situația este foarte gravă, (…) nu numai elevi, dar și profesori puteau să fie în spațiul respectiv. Din păcate, este o școală foarte veche, care acum are un proiect de reabilitare pe Programul Național de Dezvoltare Regională II, dar Primăria Sectorului 5 a intervenit deja și a alocat din fondurile Primăriei banii necesari ca să se rezolve cât mai repede, iar elevii au fost deja mutați la altă școală. (…) Acel spațiu era folosit după orele de program, era în ceea ce numim programul after school, din câte am înțeles, deci, probabil, tocmai plecând de la ideea că această unitate urmează să intre în procesul de renovare, de reabilitare, nu s-au programat activități didactice curente, dar întâmplarea rămâne întâmplare și noi trebuie să tragem învățămintele care se cuvin”, a adăugat ministrul Educației.