Browse By

Pasiuni ascunse pentru agricultură

Sunt un pasionat al grădinăritului, pasiunea mea pentru flori fiind bine cunoscută, atât de vecini cât şi de prieteni.

Totuşi această pasiune este destul de costisitoare şi eu, care nu fac acest lucru pentru profit, recuperez cu greu cheltuielile.

Am o porţiune destul de mare, în zona agricolă a oraşului destinată acestor culturi. De câţiva ani m-am străduit să construiesc o seră în acel loc. Investiţiile au fost mari, începând cu panourile solare şi centrala eoliană care să asigure necesarul de electricitate, săparea unui puţ de adâncime pentru necesarul de apă, şi apoi construirea în sine a serei. Am găsit o familie de agricultori, dar care nu au pământ, cărora le plătesc salariu lunar, urmând ca ei să locuiască în permanenţă acolo. Pentru încălzirea serei pe timp de iarnă am construit un sistem pe baza pompelor de căldură de la adâncime.

Ultima investiţie pe care am făcut-o a fost cea de a cumpăra nişte furtune pentru agricultura, necesare irigării eficiente a serei.

Recunosc că am făcut această investiţie datorită faptului că am câştigat o sumă considerabilă la loterie.

Chiar dacă am plantat primele răsaduri de flori în toamnă, deja am multe zambile înflorite în ghivece, muşcatele sunt înflorite și ele, coridorul principal fiind acoperit cu ele, aşa cum este şi Podul Florilor din Valencia (v. imaginea).

Printre florile însămânţate şi sădite am gladiole, care încă nu au înflorit, dar şi crăciuniţe înflorite, de mai multe soiuri. După ce am terminat şi închis sera am plantat un bananier. În perspectivă mai am multe plante de găsit şi adus în seră.

De ce am cumpărat furtune pentru agricultură? Pentru că acestea le-am îngropat adânc în pământ, în aşa fel încât să pot transporta apă unde vreau în seră. La suprafaţă, unde sunt ghivecele şi florile am făcut un sistem de irigare prin picurare. Nu este controlat prin calculator însă funcționează bine şi aşa, fiind supravegheat manual de un operator, adică de cei care locuiesc la seră.

Am văzut că sistemul de încălzire funcționează normal, temperatura nescăzând niciodată sub 25 de grade. Pentru menţinerea temperaturii este necesar să opresc din când în când pompa de căldură.

În perspectivă doresc să construiesc şi un eleşteu în grădină, pentru peşti exotici.

În toamnă am plantat nişte seminţe de salcâmi cu flori mov şi salcâmi mimoză pe care am încercat ani la rând să îi fac să crească, întotdeauna fiind supus eşecului. Acum am  văzut că micile plăntuţe au răsărit şi sper ca să pot ca peste un an să îi sădesc afară, în grădină.

Tot în această toamnă am sădit nişte ceapă, usturoi şi câteva plante aromate, condimente pentru bucătărie. Am sădit şi câteva cuiburi de roşii care acum deja au înflorit şi multe au legat. Ei bine am început să mănânc din ceapă şi usturoi, iar roşii cred că voi începe în curând să culeg.

În privinţa îngrăşămintelor am folosit paie tocate mărunt, pleavă de la treierat şi tulpini de porumb măcinate, la mărimi de maxim 1 cm. Poate datorită faptului că este prima recoltă obţinută pe acest sol şi în aceste ghivece, totul se pare să fie normal. Totuşi în zona aferentă florilor voi folosi şi ceva îngrăşăminte artificiale dar şi naturale.