Browse By

Parlamentul României este Persoana Anului 2013 la Crimă Organizată și Corupție

Proiectul care Raportează Crima Organizată și Corupția (OCCRP) recunoaște anual eforturile celor care lucrează neîntrerupt pentru promovarea criminalității și a corupției.

Pentru 2013, Parlamentul României a câștigat distincția dubioasă de Persoana Anului la categoria Crima Organizata și Corupție, fiind votat de peste 140 de reporteri OCCRP.

Parlamentul României

În mod normal, infractorii depun mari eforturi pentru a se sustrage legii. În 2013, Parlamentul României a câștigat premiul OCCRP pentru încercările sale de a se ascunde de lege prin chiar intermediul legii.

Traficantului de droguri Darko Saric (Serbia) și fiica președintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova au primit simple mențiuni.

La începutul lunii decembrie 2013, Parlamentul României a aprobat amendamente la Codul Penal care ar acorda membrilor săi precum și altor oficiali guvernamentali aleși, imunitate în fața acuzațiilor de corupție.

Amendamentele, care s-au votat fără dezbatere, declarau că președintele României, senatorii și deputații nu mai sunt „funcționari publici”. Astfel, aceștia nu vor mai putea fi puși sub acuzare pentru luare de mită, conflict de interese, abuz în serviciu cât și pentru alte activități de corupție. În plus pe lângă aceste lucruri, acei oficialii guvernamentali deja condamnați pentru corupție ar putea fi exonerați.

Drew Sullivan, editor OCCRP

Drew Sullivan, editor OCCRP

„Parlamentul român a ridicat corupția la un nou nivel în Europa, legalizând-o. De ce acum? Probabil fiindcă știu ce au făcut și știu că nu e bine”, a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.

Modificările propuse în Codul Penal vin „în contradicție flagrantă cu acordurile internaționale ratificate de România”, potrivit Asociației Magistraților din România, care a citat Convenția penală împotriva corupției a Consiliului Europei din 2002 și Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției din 2014.

Amendamentele vor deveni lege doar dacă sunt semnate și de către președintele României, Traian Băsescu, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste amendamente. În orice caz, responsabilitatea guvernamentală și statul de drept au fost deja afectate.

În urma adoptării amendamentelor în Parlamentul României, mass-media a marcat ziua ca „marțea neagră” a democrației românești.

Tot în decembrie 2013, Parlamentul României a propus și acordarea amnistiei pentru condamnații cu sentințe de până la 6 ani de închisoare, aparent din necesitatea de a evita suprapopularea penitenciarelor. De aceasta amnistie ar fi beneficiat bineînțeles și foști miniștri și alți oficiali guvernamentali cu sentințe de până la 6 ani.

La ora actuală, 28 de membri ai Parlamentului României  au fost condamnați sau sunt judecați pentru corupție. Peste 100 de primari români sunt judecați pentru abuz în serviciu.

În 2012, premiul OCCRP s-a dus la Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului, al cărui familie deține în mod ilegal controlul asupra multor companii strategice din țară sa bogată în petrol.

Pentru mențiunile OCCRP din 2013 – Darko Saric, reprezentând crima organizată din Serbia și din Muntenegru, a fost luat în considerare pentru munca depusă pentru construirea unei noi rețele de trafic de droguri în Europa, transportul de droguri din Africa și America de Sud prin Balcani și transformarea regiunii într-un nou Mexic.

Gulnara Karimova, fiica președintelui Uzbekistanului, Islam Karimov, este investigată pentru că ar fi luat sute de milioane de dolari ca mită pentru acordarea unei licențe de telecomunicații gigantului suedez Teliasonera. Aceasta a cheltuit apoi banii, care ar fi putut ajunge la poporul sărac în urma unei licențe legale, pe un castel istoric în Franța și alte proprietăți în străinătate.

sigla OCCRP

Despre OCCRP

Proiectul care Raportează Crima Organizată și Corupția (PRCO) (în engleză, OCCRP vine de la Organized Crime and Corruption Reporting Project) este un consorțiu format din 19 centre de investigație comerciale și non-profit și sute de jurnaliști din Europa până în Asia Centrala.

Fondată în anul 2006, rețeaua desfășoară proiecte transfrontaliere dezvăluind cazuri de crimă organizată și corupție de pe tot globul. OCCRP este poate cea mai mare organizație de jurnalism de investigație din lume raportat la numărul jurnaliștilor activi și la numărul de investigații și articole publicate în fiecare an. OCCRP este o organizație non-profit cu programe inovatoare în Europa, Asia, Africa de Nord și America Latină, combinând proiecte de investigare a crimei organizate și corupției cu dezvoltarea noilor tehnologii media.

Cine finanțează OCCRP?

Organizația este finanțată de Open Society Foundations, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaționala, Fondul Național pentru Democrație și alți donatori. OCCRP a creat Investigative Dashboard (ID) – o platformă cu baze de date din întreaga lume, echipată cu un serviciu de cercetare și investigații online – dezvoltat cu suportul Google Ideas. În 2013, OCCRP a fost desemnat câștigător și finalist la cinci prestigioase premii internaționale, inclusiv Global Shining Light Award și premiul Daniel Pearl pentru jurnalism de investigație.

În 2014, se poate ca Parlamentul României să-și păstreze titlul de câștigător la Crimă Organizată și Corupție. Tu, ce părere ai?