Browse By

Numai 18 elevi nu s-au prezentat, cinci au fost eliminaţi

Funeriu a precizat că subiectele au fost preluate în toate cele 630 de centre, 95 de subcomisii şi Inspectoratele Şcolare, doar în judeţul Braşov existând un singur caz în care a fost necesară folosirea unei variante de rezervă deoarece nu a funcţionat internetul.

Din cei 18 elevi care nu s-au prezentat la proba scrisă la limba şi literatura română, nouă sunt din judeţul Iaşi, câte doi din judeţele Giurgiu, Mehedinţi şi Hunedoara şi câte unul din Braşov, Vaslui şi Alba.

Funeriu a declarat că nu ştie câţi din cei 18 elevi nu au ajuns la examen din cauza inundaţiilor, dar a precizat că pentru aceştia vor fi folosite variantele de rezervă.

În cazul elevilor eliminaţi pentru că au încercat să copieze, ministrul Funeriu a spus că două astfel de cazuri au fost semnalate în Cluj şi câte unul în Constanţa, Giurgiu şi Bucureşti.

Daniel Funeriu a declarat că au fost primite şi câteva sesizări la linia verde deschisă pentru neregulile înregistrate la examenul de bacalaureat, una dintre acestea semnalând faptul că în Bihor elevii intră cu fiţuici în examen. Ministrul a precizat că acest lucru a fost deja verificat, dar că informaţia nu a fost confirmată.

În ce priveşte plata profesorilor care participă la examenul de bacalaureat, Funeriu a declarat că aceasta este comparabilă cu cea de anul trecut, iar sumele alocate nu vor fi reduse. El a ţinut să mulţumească profesorilor pentru că „au înţeles importanţa acestui moment şi au dat şansa examenului de bacalaureat să se desfăşoare în condiţii bune”.

Peste 210.000 de absolvenţi de liceu susţin, începând de luni, probele scrise de la examenul de bacalaureat, prima testare fiind la limba şi literatura română.

Candidaţii care au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română au avut de rezolvat, în trei ore, una din cele zece variante de subiecte elaborate de Comisia Naţională de Evaluare şi Examinare, ce a fost extrasă luni dimineaţă.

Elevii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la testările următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare ale examenului de bacalaureat.

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu - Ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, că examenul de bacalaureat se desfăşoară în condiţii normale, nefiind semnalate incidente majore, cu excepţia faptului că 18 elevi nu s-au putut prezenta din motive obiective, iar alţi cinci au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze.Comisia Naţională pentru Bacalaureat a decis că extragerea variantelor de subiecte pentru probele scrise din sesiunea iunie-iulie nu are caracter public. Variantele de subiecte extrase vor fi comunicate după încheierea fiecărei probei, iar baremul de evaluare va fi postat pe internet, la adresa subiecte2010.edu.ro, la ora 14.30.

Examenul de bacalaureat va continua marţi cu proba scrisă la limbă maternă, ce va fi susţinută de elevii care provin din şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale. În 30 iunie elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar în 2 iulie proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 4 iulie, până la ora 16.00 şi, în aceeaşi zi, până la ora 20.00, vor putea fi depuse eventualele contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 6-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 8 iulie.