Browse By

Noi reguli de admitere în facultăţi

Tinerii care se apropie de sfârşitul anilor de liceu ar trebui să se gândească serios la ceea ce vor, la viitorul lor. Pentru că nu vor mai putea să intre atât de uşor la facultate. Regulile vor fi schimbate.

Cătălin Baba, Ministrul Educaţiei, a declarat la sfârşitul lunii martie că admiterea la facultate se va face doar prin examinare scrisă ori orală, ţinându-se cont şi de notele obţinute la bacalaureat.

Admiterea în universitate se va face doar pe bază de examen

Admiterea în universitate se va face doar pe bază de examen

Vestea cea noua – proastă pentru unii, bună pentru alţii – este că se va interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu în liceu. Regula va fi aplicată începând cu anul universitar 2012-2013.

Motivul?

„Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros, iar în acest an dorim unul la fel, universităţile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferenţe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul”, susţine Ministrul Educaţiei.

Noi condiţii de admitere la facultate în 2012-2013

Noi condiţii de admitere la facultate în 2012-2013

Baba a mai precizat faptul că se bazează pe un bacalaureat corect în acest an.

Cum se va desfăşura admiterea la facultate?

Potrivit ordinului ministrului, fiecare universitatea va avea metodologia proprie a admiterii în anul universitar 2012-2013, în baza autonomiei universitare, cu respectarea legislaţiei şi a ordinului MECTS.

Examenul poate să fie scris ori oral, în funcţie de facultate. În ceea ce priveşte facultăţile cu profil artistic sau sportiv, este obligatoriu ca examenul de admitere să conţină şi o probă practică eliminatorie. Aceasta va fi susţinută anterior celorlalte probe.

Schimbarea regulilor, cea mai bună măsură

În urma unui sondaj de opinie efectuat de Ziare.com, 90,66% dintre respondenţi consideră că introducerea examenului de admitere în facultăţi este cel mai bun lucru. Cu o diferenţă enormă, 5,65% au răspuns că admiterea în facultăţi ar trebui să se bazeze doar pe concurs de dosare.

3% dintre respondenţi cred că mediile din liceu sunt cele mai relevante pentru admiterea la universitate. O proporţie de 0, 69% s-a declarat neinteresată de subiect.

Mediile din timpul liceului nu vor mai conta pentru admitere la facultate

Mediile din timpul liceului nu vor mai conta pentru admitere la facultate

Sondajul a fost efectuat pe un număr de 6,094 de persoane.