Browse By

NASA: există găuri negre încă de la începutul Universului

o gaura neagra din univers

o gaura neagra din univers

Studierea imaginilor recepţionate în ultimele şase săptămâni de Telescopul Spaţial Hubble şi Observatorul Chandra i-a condus pe cercetătorii de la NASA la o concluzie revoluţionară: găurile negre există încă de începutul universului, în urmă cu un miliard de ani.

„Am găsit dovezi ale existenţei unui număr foarte mare de găuri negre masive în universul timpuriu”, a anunţat la Washington Ezequiel Treister, astrofizician la Universitatea din Hawaii, autorul principal al studiului, conform cotidianului britanic Daily Telegraph.

Alături de „galaxiile gazdă”, găurile negre mici au crescut mai repede decât se credea iniţial, iar ultimele descoperiri arată, pe baza detectării cu raze X, că cel puţin 30 la sută dintre cele 200 de galaxii studiate conţin „găuri negre masive în plină dezvoltare”, conform unui alt astrofizician, Kevin Schawinski, co-autor al raportului.

NASA a anunţat că rata de creştere a găurilor negre „adolescente” observate în acest studiu este de „aproximativ o sută de ori mai mare decât estimări precedente”.