Platforma MedAlert.ro a fost lansată oficial pe 10 mai. Este vorba despre un site în care pacienţii şi medicii pot adresa nemulţumirile din sistemul medical românesc. Lansarea a avut loc la sediul Romanian-American Foundation din Bucureşti.
Ce este MedAlert?
Proiectul a fost iniţiativa a trei jurnalişti care lucrează pro-bono. Este vorba despre Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, Vlad Mixich şi Sanda Nicola.
Abuzurile din sistemul medical, cazurile de malpraxis, corupţia pot fi acum sesizate online, pe site-ul www.medalert.ro, gratuit. Pentru a face acest lucru, medicul sau pacientul are nevoie de un username şi de o parolă.
În afară de pacienţi şi de medici, MedAlert se mai adresează şi jurnaliştilor care doresc ca ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor. În plus, platforma poate fi folosită ca sursă de documentare pentru reportajele cu privire la sistemul medical românesc.
Sesizările făcute pe portal vor fi preluate şi verificate de către echipa MedAlert. Sesizările pot fi şi anonime, fiind verificate foarte bine pentru a fi transmise autorităţilor şi se va urmări dacă au fost sau nu luate măsuri.
Lansarea MedAlert
La lansarea platformei a fost prezent şi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acesta a declarat că iniţial a avut o reţinere cu privire la acest proiect, temându-se ca nu cumva să devină o “vânătoare de vrăjitoare”.
“Este foarte important acest proiect pentru cetăţeni. Este important ca cetăţenii să sesizeze toate disfuncţionalităţile din sistem şi problemele, care să fie cunoscute şi de autorităţi şi să se ia măsuri. Fără să generalizăm că există corupţie în sistemul de sănătate, la diferite nivele problemele trebuie cunoscute, pentru că astfel se poate cunoaşte adevărata dimensiune a fenomenului şi se pot lua măsuri. Din punct de vedere al MS, va colabora cu cei care au iniţiat această platformă”, a declarat dr. Raed Arafat la lansare.
Ministerul Sănătăţii susţine de asemenea proiectul MedAlert.
Sesizări citite online
Până în acest moment, în România au fost depuse 19 sesizări pe www.medalert.ro (două din Timişoara, două din Bihor, două din Cluj, două din Iaşi, două din Galaţi, două din Bucureşti, una din Mureş, una din Neamţ, una din Bacău, una din Argeş, una din Dâmboviţa, una din Mehedinţi şi una din Dolj). Acestea pot fi citite online, de oricine. Acestea sunt împărţite pe categorii: judeţul şi tipul sesizării.
Iată una dintre sesizările de pe www.medalert.ro:
“Bacterie luata din spitalul judetean Targoviste
Sotia mea a nascut acum 3 saptamani la spitalul din tgv o fetita care a luat din spital o bacterie Klebsiella. Este o mizerie de nedescris in acel spital , umbla gandaci in saloane unde se afla copiii noi-nascuti. din cauza acestei bacteri luate din spital , fata mea este la terapie intensiva la spital cu septicemie severa .Face-ti ceva si inchideti spitalele sau sectiile infecte.”
Proiect nou, nevoie de ajustări
Deşi proiectul este unul apreciat, mai are nevoie de mici ajustări. Spre exemplu, mai e nevoie de mici modificări la design pentru a deveni mai funcţional, intuitiv şi atractiv.
Proiectul se află la început şi, ca orice lucru nou, are nevoie de promovare. Un prim pas este afişarea materialelor publicitare în spitale pentru a se face cunoscut portalul.