Mașini microscopice care produc medicamentul direct în interiorul corpului

Tratamentul pentru cancer și diabet: Mașinile microscopice

Tratamentul pentru cancer și diabet: Mașinile microscopice – Foto: MIT

Futuriștii vizionari au speculat de mult timp că nanotehnologia sau ingineria materialelor și dispozitivelor la scară moleculară va revoluționa în cele din urmă aproape orice domeniu pe care îl atinge. Deși nu suntem încă acolo, ni se aduce aminte de fiecare dată de potențialul enorm pe care îț deține nanotehnologia, mai ales atunci când vine vorba de medicină.

Una dintre aceste memento-uri este cel de astăzi conform unui raport, care a descris un progres în capsule mici implantabile, care au fost incluse cu instrucțiunile genetice pentru producerea de droguri care construiesc proteine​​. Tehnica ar putea ajunge în cele din urmă la mecanisme care să sintetizeze și să livra medocamentele direct în interiorul corpului nostru.

nanoparticula mașină

nanoparticula mașină – Foto: pubs.acs.org

Aceste “nanofabrici” imită procesele de constuire de proteine care se ​​găsesc în celulele vii, care în același tip de proteine ​​care se găsesc în numeroase medicamente. Dar aceste medicamente ar fi extrem de personalizate, cu scopul de a profita din plin de ultima tehnologie și avantajele pe care le ofera, care mai apoi să livreze tratamentul în corp într-un mod fără precedent.

Nanotehnicianul Daniel Anderson și colegii săi de la MIT au publicat concluziile și descoperirile lor în revista, website online Nano Letters, unde au descris modul în care aceștia au fost capabili să declanșeze producerea de proteine ​​prin emiterea de lumină laser pe mașinile microscopice. Nanofabricile constau din saci de lipide pline cu mașini celulare responsabile pentru citirea și traducerea instrucțiunile, inclusiv aminoacizi, ribozomii, și ADN-ul codificat, cu un material sensibil la lumină.

Această descoperire ar putea permite medicilor să producă medicamente care nu trebuie să fie administrate pe cale orală sau care ar putea fi dăunătoare în alte părți ale corpului. De asemenea, micro-mașina de formă sferică se poate odihni inactiv (pasiv) în organism, așteptând o comandă externă sau internă de declanșare pentru a executa programul lor de ADN codificat.

Având în vedere dovada conceptului, cercetatorii speră să sintetizeze medicamentele pentru cancer, diabet și să dezvolte alte modalități de declanșare a producției de proteine​​.

Tu ce crezi? Merită premiul Nobel pentru medicină?

Read Next

Desuuri ca-n povesti