Browse By

Mărţişorul – un simbol al primăverii nedoborât de modernitate

Tradiţiile sunt, în ultimii ani, tot mai puţin păstrate. Oamenii preferă de cele mai multe ori lucuri moderne, comode. Însă simbolul ce ne arată că primăvara soseşte nu moare niciodată – mărţişorul rămâne an de an tradiţia preferată de primăvară.

Firul roşu împletit cu firul alb înseamnă putere, protecţie faţă de tot ce e rău. El simbolizează contrariile: iarna cu vara, întunericul cu lumina, fertilitatea cu sterilitatea.

Tradiţia este păstrată an de an de Mărţişor în România

În fiecare an, cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de 1 martie, vânzătorii de mărţişoare îşi aşează tarabele pe străzi iar cei care le confecţionează se străduiesc să creeze cele mai ingenioase şi atrăgăroare modele.

George Coşbuc descria într-un studiu care este motivul pentru care se poartă mărţişorul. Iată ce zicea poetul: „Scopul purtării lui este s

ă-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul cam cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos în sân. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i sta în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curaţie de suflet”.

În trecut…

De regulă, fetele sunt cele care primesc şi poartă mărţişoare. În trecut, acestea erau purtate în piept sau legate de mână din prima zi a lunii martie până când primăvara se făcea simţită. În acel moment se lua şnurul mărţişorului şi se lega de pomii înfloriţi. Exista şi o vorba care era rostită în momentul în care firul alb-roşu era legat de pomi: „Ia-mi negretele şi dă-mi albetele”.

Mai mult decât atât, data de 1 martie avea o semnificaţie puţin cunoscută în ceea ce îi priveşte pe geto-daci. Aceştia sărbătoreau Anul Nou în prima zi din luna martie. Aveau şi ei mărţişoare, acestea fiind un fel de talisman, purtat pentru a aduce noroc.

În prezent…

Mărţişoare aducătoare de noroc: trifoi cu patru foi, hornar şi potcoavă

Cele mai cunoscute mărţişoare sunt cele cu hornarul, cu trifoi cu patru foi ori cu potcoava, toate acestea fiind ştiute pentru norocul pe care îl poartă celei care îl primeşte sau care îl poartă. Buburuze, fluturi, animale, flori… o mulţime de modele sunt folosite pentru tradiţionalele mărţişoare.

Mărţişoarele hand-made, ultima modă

La fel de căutate sunt şi mărţişoarele-broşă, potrivite pentru orice doamnă sau domnișoară. De asemenea, se poartă mărţişoarele-medalion, pe care femeile le pot purta şi după 1 martie.

În ultimii ani mărţişoarele hand-made sunt la modă, punându-se mare preţ pe ele şi pe munca depusă pentru confecţionarea lor. Pictate, cu origami, cu quilling, cu fimo, croşetate, indiferent de metodă, mărţişoarele hand-mare sunt foarte apreciate. Preţurile lor sunt şi puţin mai ridicate, tocmai din efortul depus pentru crearea lor.

În viitor…

Mărţişorul este o „sărbătoare” plină de veselie, de culoare şi de prietenie. Ar fi bine ca tradiţia mărţişorului să nu se piardă, odată cu trecerea timpului. Fiecare generaţie de copii merită să se bucure de plăcerea de a oferi sau de a primi un simbol al primăverii înfăşat cu fir alb-roşu.