Browse By

Mărţişorul – sărbătoarea primăverii

Ziua de 1 martie nu este doar vestitoarea primăverii ci şi o sărbătoare ce are în centru un simbol extrem de cunoscut şi de plăcut: Mărţişorul.

În această zi, doamnele şi domnişoarele primesc mărţişoare de la prieteni, iubiţi, soţi sau alte persoane de sex masculin. Acestea pot fi însoţite de flori ale primăverii, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Sute de mărţişoare sunt etalate la tarabele de pe străzi

Sute de mărţişoare sunt etalate la tarabele de pe străzi

Mărţişorul – origine şi semnificaţie

În trecut, mărţişorul era oferit înainte de răsăritul soarelui iar cei care îl primeau erau şi fete şi băieţi. Cu toate acestea, originile mărţişorului nu sunt cunoscute cu exactitate, sărbătoarea existând de mult timp în România. Ţara noastră a fost acuzată în repetate rânduri că a preluat sărbătoarea de la bulgari.

Mărţişorul cu potcoavă aduce norocul

Mărţişorul cu potcoavă aduce norocul

Ce simbolizează mărţişorul

Se consideră că sărbătoarea mărţişorului simbolizează ceva important încă de când a apărut de pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou se sărbătorea la 1 Martie (până la începutul secolului al XVIII-lea).

În prezent, mărţişorul este purtat în primele opt zile ale lunii Martie sau, în unele locuri, întreaga lună.

Sărbătoarea mărţişorului poate fi întâlnită, pe lângă români şi bulgari, şi la aromâni, megleno-români, în Macedonia şi Albania.

Cele două fire împletite aduc noroc şi bucurii

Cele două fire împletite aduc noroc şi bucurii

Un şnur alb împletit cu unul roşu

Elementul definitoriu al mărţişorului este şnurul alb cu roşu (sau alb cu negru, în trecut). Ce semnifică el? Cele două fire răsucite reprezintă contrastele: căldură-frig, lumină-întuneric, fertilitate-sterilitate.

Iniţial, de 1 Martie se purta doar cele două fire împletite. Firul alb cu roşu poate fi purtat legat la mână sau agăţat în piept. Cu timpul, la acest fir s-a adăugat un bănuţ de argint care aducea noroc. Apoi au fost adăugate multe alte simboluri, alături de şnurul alb cu roşu, fiecare având diverse semnificaţii.

Mărţişorul – între tradiţional şi modern

Cele mai comune mărţişoare sunt cele cu potcoave, hornari, trifoi cu patru foi, flori, animale, inimioare. Cu timpul, acestea au fost supuse unor procese de modernizare, ca în orice alt domeniu.

În prezent, cele mai căutate sunt mărţişoarele hand made. Acestea au preţuri mai ridicate decât cele obişnuite pentru că munca depusă în confecţionarea lor este mai grea, totul fiind făcut manual.

Mărţişoarele hand made sunt printre cele mai căutate

Mărţişoarele hand made sunt printre cele mai căutate

Unele femei confecţionează mărţişoare croşetate, creând diverse flori, animale sau alte obiecte simpatice.

Alte mărţişoare căutate sunt cele care pot fi purtate ca bijuterii. Iniţial s-a folosit doar argintul dar acum sunt la modă şi cele confecţionate din aur. Medalioanele personalizate sunt cele mai des oferite, având o valoare deosebită.

De asemenea, foarte căutate sunt şi mărţişoarele confecţionate în stilul origami. Acesta este un stil pe care tot mai mulţi oameni îl învaţă în ultimul timp, fiind foarte complicat şi estetic. Mărţişoarele de acest tip sunt vândute la un preţ ceva mai ridicat deoarece intră tot în categoria handmade.

Mărţişoare origami

Mărţişoare origami

Cea mai simplă metodă de a oferi simbolul primăverii rămâne însă mărţişorul virtual. Este vorba despre felicitările trimise online. Există o serie de pagini web de unde pot fi trimise gratuit felicitări de 1 Martie. Acestea pot fi gata făcute sau pot fi personalizate în funcţie de preferinţele fiecăruia. Există, de asemenea, felicitări simple, muzicale sau animate.

Indiferent de metoda şi modelul alese, gestul de a oferi un mărţişor persoanelor apropiate a fost, este şi va fi unul foarte plăcut pentru orice vârstă.