Browse By

Marcel Pavel și FRF amendați pentru intonarea greșită a imnului. De ce și care a fost motivul?

Marcel Pavel și FRF amendați pentru intonarea greșită a imnului. De ce și care a fost motivul?

Marcel Pavel și FRF amendați pentru intonarea greșită a imnului. De ce și care a fost motivul?

Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Marcel Pavel vor fi amendaţi, miercuri, cu câte 5.000 de lei, pentru intonarea imnului naţional cu alt text, înaintea meciului România – Franţa, jucat, marţi seară, pe Naţional Arena, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Prefectul Capitalei a spus că, potrivit Legii 75/1994, care are ca anexă conţinutul imnului naţional, la evenimentele sportive de pe stadioane se intonează varianta scurtă a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru şi 11.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!
Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!
Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viață-n libertate ori moarte!” strigă toți.
Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!

Mihai Cristian Atănăsoaei a adăugat că prin HG 1157/2001, constituie contravenţie „intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege” şi se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre instituţiile care pot aplica această măsură.

„Astăzi, Prefectura Capitalei va sancţiona FRF şi personala vinovată, în speţă Marcel Pavel, cu câte 5.000 de lei, aceasta fiind obligaţia legală a prefectului. Dacă noi în ţară nu ne respectăm valorile naţionale, este cu atât mai probabil să nu fim respectaţi în competiţiile naţionale de către alţii, pentru că drapelul, imnul şi stema naţionale sunt simbolul României ca stat şi nu avem voie nici moral, nici legal să nu le respectăm”, a declarat Atănăsoaei.

Interpretul Marcel Pavel a cântat într-o variantă modificată imnul naţional, în debutul partidei România-Franţa, renunţând la versurile „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!”, el explicând că- a fost alegerea sa, agreată şi de FRF.

Primarul general Sorin Oprescu pune pe seama emoţiilor greşeala lui Marcel Pavel.

Contactat cântăreţul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel şi a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă – „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!” – au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă „Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!”, acestea constituind un refren.

„A fost ca un îndemn pentru echipa naţională”, a spus Pavel privind reluarea celor două versuri, în locul celor din strofa a doua. În plus, cântăreţul a considerat că celor de pe stadion le va fi mai uşor să cânte cu el două versuri pe care le-au auzit deja.

„Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat”, a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare.

„N-a deranjat pe nimeni, decât presa (…). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă”, a mai spus cântăreţul, declarându-se încă o dată onorat să cânte pentru echipa naţională pe noul stadion. „Nu mă interesează politica. Să n-aud de politică”, a mai adăugat el.

Anterior, într-o declaraţie citată de gandul.info, Marcel Pavel afirmase: „Se interpreta politic dacă spuneam asta. (…) Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian”. Conform aceleiaşi surse, primarul Sorin Oprescu a declarat că interpretul „avea emoţii, că e om, nu e robot”.

Până la această oră reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal nu au putut fi contactaţi pentru a comenta acest subiect.

Potrivit Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, imnul naţional al României este „Deşteaptă-te române”, iar în interpretare vocală prescurtată, se intonează potrivit textului şi partiturii prevăzute în anexele legii.

„În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instrumentale, muzica imnului naţional se intonează o singură dată”, mai prevede legea.

Conform anexelor, forma prescurtată se referă la primele patru strofe ale imnului de stat.

Hotărârea de Guvern 1157/2001 prevede că intonarea imnului national cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, sancţionându-se cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Aceeaşi HG prevede că, atât constatarea contravenţiei, cât şi aplicarea amenzii se fac „de către persoane împuternicite de ministrul Administraţiei Publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei”.

Personal, în urma declaraților diferite date de Marcel Pavel cred că ascunde adevărul și anume că a fost obligat (plătit) de un partid politic din opoziție pentru a renunța la aceste versuri. E adevărat că e vorba doar de un nume, dar atunci când se aproprie alegerile electorale din 2012 și apare un astfel de eveniment mediatic, opoziția face orice pentru a încerca să câștige un pic de reclamă prin asuprirea rostirii unui nume, care rostit, mă gândesc că le-ar fi reintrat în minte și le-ar fi distrus „concentrarea și liniștea politică”.

David Beniț

Dovadă reacția emoționantă a acestuia – live video – „Nu puteam să cânt”, „dacă nu știți”