Browse By

M. Macovei: Presiunea pe care o pun politicienii pe justiție, după decizia CCR privind OUG 13, este inacceptabilă

Se apropie punctul culminant: schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA este dezbătută la masa Guvernului, iar în Senat se discută astăzi, în Comisia juridică, propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi.

Dragnea și Tăriceanu, unul condamnat, celălalt inculpat, se bat zilnic cu anchetele procurorilor, pe care le-ar dori închise. Tăriceanu este cel care a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu un posibil conflict între Guvern și Ministerul Public-DNA, iar majoritatea judecătorilor Curții a răspuns pozitiv, cu riscul unei analize care îi depășește competențele enumerate în lege.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aliat de nădejde al lui Tăriceanu, a declarat imediat că îi va evalua pe procurorul general Augustin Lazăr şi pe procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, și a sugerat chiar o demisie a lor. Domnul Toader, fost judecător al Curții, propus la CCR cu sprijinul condamnatului Relu Fenechiu, invocă prevederi legale care îi permit o evaluare a deciziilor manageriale ale procurorilor șefi pentru a acoperi o decizie politică de a decapita Parchetul General și DNA.

Ce decizie managerială poate fi invocată pentru a justifica schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale prin care s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public? Pe cine crede că păcălește ministrul Justiției cu o astfel de justificare a unei propuneri de schimbare din funcție a celor doi procurori șefi?

Nerăbdarea condamnatului Dragnea, care aşteaptă “cu interes evoluţiile viitoare” legate de schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA, este strâns legată de apropierea deciziei instanței într-un alt dosar în care este inculpat. O schimbare a celor doi procurori cu funcții de conducere ar fi încă un semnal de forță transmis sistemului judiciar, pe care politicienii îl vor supus.

Inculpatul Tăriceanu, care visează o “lovitură de stat de catifea”, este pe punctul de a trece prin Senat, camera decizională, propunerea prin care vrea să schimbe modalitatea de numire a procurorilor șefi. La 10 ani de la angajamentul pe care România și l-a luat, că nu va modifica modalitatea de numire a procurorilor cu funcții de conducere, Tăriceanu întoarce spatele Comisiei Europene, batjocorind țara din scaunul de președinte al Senatului.