Browse By

Literatura pentru copii și cititul. Beneficiile cititului și a lecturării cu voce tare!

În aceste timpuri, în care totul se desfășoară în viteză și sub zodia tehnologiei, lectură a devenit o Cenușăreasă, oamenii preferând să desfășoare alte activități.

Totuși, sunt persoane melancolice, cărora le place să simtă între degete foaia cărții și mirosul tiparului, de aceea, lectură nu este în totalitate pierdută. Pentru unii dintre noi, lectură este un hobby, face parte din relaxarea noastră zilnică, bucurându-ne și stimulându-ne mental, creativ, intelectual.

Va prezentăm mai jos, câteva dintre beneficiile cititului!

1) Cititul reduce stresul

Stresul este unul din factorii care stă la baza a foarte multe boli, iar cititul, s-a demonstrat că reduce semnificativ stresul, fiind mult mai eficient decât ascultatul muzicii sau plimbările obișnuite pe care le facem când simțim să uităm de tot și toate. Neuropsihiatrul David Lewis, susține că indiferent ce vom citi: literatură pentru copii, un simplu ziar, cărți educative, romane de dragoste, dacă vom citi doar șase minute, acest fapt, va ajută la reducerea tensiunii musculare și la îmbunătățirea ritmului cardiac.

2) Cititul stimulează creierul și gândirea analitică

Pentru majoritatea oamenilor, cititul se leagă de școală, de obligativitatea de a manifestă această activitate, dar lecturarea unei cărți înseamnă mult mai mult decât a ne ocupă timpul cu o poveste frumoasă, înseamnă a deveni parte a acestei povești. Cititul ne stimulează creierul, în special creativitatea și intelectul. Robert S. Wilson, susține că „stimularea creierului îl face pe acesta mult mai eficient.” Ce înseamnă acest lucru? Că prin lecturare, creierul nostru se va deteriora mai lent, iar noi vom gândi mai repede și mai profund, deoarece intelectul este antrenat să reacționeze imediat, datorită exercițiului.

3) Îmbunătățește capacitatea de atenție și concentrare

În ultimul timp, suntem tot mai ocupați și distrași de diferiți stimuli, care ne obosesc și nu ne lasă să ne concentrăm asupra problemelor pe care le avem de rezolvat. Multe din activitățile noastre se desfășoară pe mai multe nivele, multitasking, cum s-ar spune, dar de multe ori, nu reușim să le finalizam eficient din cauza stresului și a lipsei de concentrare.

Din acest motiv, este bine să citiți zilnic, timp de 15 minute dimineață, înainte de a merge la serviciu. Cititul elimină stresul, iar capacitatea de concentrare va fi mult mai mare.

Fiecare lectură în parte înseamnă evadarea din cotidian și pătrunderea într-o realitate alternativă.

De aceea, părinții ar trebui să își educe micuții către dragostea de carte. Să le fie un exemplu, deoarece numai așa, aceștia voi iubi să lectureze la rândul lor. Indiferent dacă ați exersat cititul cu voce tare sau nu, ar trebui să încercați, deoarece va însemna mai mult decât lecturarea unei cărți. Va înseamnă timp prețios petrecut cu micuțul dumneavoastră!

Mai jos, va oferim un mic rezumat ale celor mai importante modalități prin care lecturarea unei cărți de povești, va modela copilul într-un adult echilibrat în viitor.

Cititul cu voce tare…

  • le arată copiilor cât de importanți sunt pentru noi
  • este o călătorie amuzantă în lumea magică, plină de legende și mituri
  • este o apropiere de copilul nostru, și ajută la dezvoltarea comunicării reciproce
  • îi modelează în viitori cititori și le dezvoltă dragostea pentru cultură, literatură și artele frumoase
  • le dezvoltă simțul academic și le oferă un vocabular bogat, care le va fi de folos în viitor
  • îi educă spre a fi buni analiști și ascultători
  • le dezvoltă capacitatea de concentrare
  • le dezvoltă capacitatea de exprimare orală și în scris
  • le dezvoltă imaginația, creativitatea și le creează un univers de cunoștințe, un bagaj important pentru viitor.

Și dacă v-am convins, va invităm pe pagină editurii Crișan, unde veți putea răsfoi secțiunile de carte și va veți putea bucură de reduceri și cărți cadou.