Browse By

Leul românesc pentru a doua lună consecutivă, în topul creșterilor față de Euro

În luna ianuarie, Leul a fost printre acele puține monede care au crescut față de Euro, iar la nivelul Europei a realizat o performanță pe piețele financiare cu cea mai mare creștere în comparație cu moneda unică europeană. Mai mult, luna trecută, Leul a fost singura monedă din UE care a crescut față de Euro, după ce, în general, anul 2012 a deținut recordul în sens invers.

„Performanța Leului trebuie apreciată în contextul în care moneda Euro s-a întărit în ianuarie comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind susținută de un sentiment de optimism conform căruia în ceea ce privește criza datoriilor suverane din Europa- ce era mai greu a trecut”, a declarat Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala din România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Luna trecută, Leul a crescut față de Euro cu 1,5%, pe fondul unui cumul de factori favorabili, între care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilității politice în țară și anunțul făcut de gigantul JP Morgan privind includerea obligațiunilor României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe piețele emergente.

La polul opus al evoluției monedelor din UE față de Euro, în ianuarie s-a aflat Lira Sterlină, care a marcat cea mai mare scădere comparativ cu Euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe înregistrate de Marea Britanie în ultima perioadă, incluzând scăderea economică din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decât așteptările analiștilor.

Zlotul s-a marcat la rândul său, luna trecută, o depreciere consistentă față de Euro, de aproape 3%, economia poloneză încetinind considerabil. Coroana cehă a scăzut, de asemenea, în ianuarie, comparativ cu Euro, cu 2,3%; Forintul maghiar s-a depreciat în fața monedei unice europene cu 0,34% în aceeași perioadă, trecând inclusiv prin minimul ultimelor șapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub așteptări ale economiei Ungariei și a previzionării unor evoluții și măsuri în consecință.

În luna ianuarie, Leul s-a apreciat considerabil și comparativ cu Dolarul American, respectiv cu 4,22%, aflându-se și în topul creșterilor monedelor din Europa față de moneda americană.

Moneda națională a început bine anul 2013, însă cadrul general viitor nu arată foarte bine: FMI a venit și ne-a spus că, cel mai probabil, în 2012 România nu a avut creștere economică, ci a stagnat, iar estimările pentru anul în curs au fost deja reduse la 1,5%. Să ne reamintim în acest context că, inițial, pentru bugetul de anul trecut, oficialitățile din România estimau o creștere economică de cca 2%, o bună colectare a taxelor și impozitelor și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene: nici unul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotrivă. În lipsa unor măsuri adecvate, istoria s-ar putea repeta în acest an”, de Victor Safta.