Browse By

Laszlo Borbely este anchetat de DNA pentru trafic de influenţă

Laszlo Borbely

Laszlo Borbely este anchetat de DNA pentru trafic de influenţă

Procurorii DNA au sigilat un apartament al soacrei ministrului Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely. Numele lui Laszlo Borbely apare într-un dosar DNA Oradea cu privire la trafic de influență în favoarea unei societăți comerciale din Satu Mare.

Apartamentul în care se fac percheziţii este situat pe Calea Victoriei, din Bucureşti, este locuit de soacra ministrului Borbely. Vecinii au declarat că locuinţa a fost renovată în urmă cu câteva săptămâni, timp în care a rămas nelocuită.

Procurorii DNA au sigilat apartamentul soacrei lui Laszlo Borbely încă de aseară, dar nu au putut intra nici până la această oră, întrucât nu au găsit persoana care să le permită accesul în locuinţă.

Premierul Boc nu a fost informat oficial
Premierul Emil Boc a declarat ieri că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

„Ca prim-ministru, şef al Guvernului, nu am primit nicio solicitare, înştiinţare oficială privind acuzaţii oficiale aduse ministrului Laszlo Borbely. În acest moment, ministrul Borbely este membru cu drepturi depline al Cabinetului”, a afirmat Emil Boc aseară, într-o intervenţie telefonică la RealitateaTV.

Într-un articol publicat ieri de EVZ se menţiona faptul că unul dintre consilierii ministrului mediului Laszlo Borbely este urmărit penal de DNA pentru complicitate la cumpărarea de influenţă. Apartamentul care face obiectul percheziţiei a fost renovat de către un afacerist, în schimbul obţinerii de contracte de la Apele Române, anunţă DNA.

Lucrări de renovare în valoare de 20.000 de euro

„În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române, instituţie aflată în coordonarea acestui minister”, se precizează într-un Comunicat remis de către DNA, către Evenimentul zilei.

Două persoane, urmărite penal de DNA

Până în acest moment, DNA a început urmărirea penală pe numele pe numele a două persoane. Este vorba despre Szepessy Szabolcs, consilier al ministrului mediului, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, şi despre Ioan Ciocan, administratorul firmei care a renovat apartamenul percheziţionat de procurorii DNA. Afaceristul este învinuit de cumpărare de influenţă.

Ministrul Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely participă la Consiliul Informal de mediu, organizat în Polonia. Membrul guvernului Boc nu a oferit până în acest moment un punct de vedere cu privire la ancheta DNA în care este implicat.

Declaraţia de avere a ministrului Borbely

Conform documentului completat de Laszlo Borbely, depus pe 14 iunie 2011, ministrul are domiciliul în Târgu Mureş, unde are două proprietăţi: este vorba despre un teren intravilan cu o suprafaţă de 450 mp, pe numele Melindei Borbely, şi despre o casă de 150 mp, tot pe numele soţiei, care este angajată la Societatea Română de Radiodifuziune.

Ambele proprietăţi au fost cumpărate în anul 2000.