Browse By

Kim Jong-il a murit, liderul comunist din Coreea de Nord

Kim Jong-il a murit, liderul comunist din Coreea de Nord, Pyongyang

Kim Jong-il a murit, liderul comunist din Coreea de Nord, Pyongyang

Kim Jong-il, dictatorului nord-coreean care a înfruntat condamnare de la nivel mondial pentru a construi arme nucleare, în timp ce oamenii lui mureau de foame, a murit la vârsta de 69 de ani.

Forțele militare din Coreea de Sud sunt în alertă de urgenţă pentru că vecinul lor comunist se pregătește acum să îl urmeze pe fiul lui Kim Jong-il, Kim Jong-un considerat a avea doar 27 de ani.

KCNA a raportat că a murit din cauza unui „infarct miocardic sever, împreună cu un atac de cord”, la ora locală 08:30 sâmbătă (23:30 GMT vineri).

Corpul lui Kim Jong-il a fost depus în mausoleul Kum-susan din Phenian, unde se află şi cel al tatălui său, fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir Sen, decedat în 1994.

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-il se uită la fiul cel mic Kim Jong-un în timp ce urmăreau o paradă de anul trecut. Foto: Reuters

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-il se uită la fiul cel mic Kim Jong-un în timp ce urmăreau o paradă de anul trecut. Foto: Reuters

Statele din Extremul Orient urmăresc cu îngrijorare evoluţiile din Coreea de Nord, după decesul liderului comunist Kim Jong-il. Cele mai multe semne de întrebare sunt legate de armele de distrugere în masă pe care le posedă armata nord-coreeană.

Fluvii de lacrimi şi durere organizată la nivel central. Coreea de Nord este în doliu timp de 13 zile după dispariţia conducătorului său.

Coreea de Sud a anunţat că nu va trimite o delegaţie oficială la Phenian.

Televiziunea nord-coreeană a prezentat momentul în care Kim Jong-un, considerat viitorul lider, a venit la catafalcul tătălui său.

Sicriul transparent a fost înconjurat de mii de flori roşii de Kimjongilia, numite astfel după numele fostului conducător.

Locuitorii din insula Yeonpyeong, bombardată anul trecut de armata nord-coreeană, se tem însă de o posibilă destabilizare în zona frontierei. Insula se află în raza de acţiune a artileriei nord-coreene.

În plus, au apărut informaţii îngrijorătoare despre arsenalul nord-coreean. Armata regimului comunist dispune de arme chimice şi bacteriologice dar şi de suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica arme nucleare. Analiştii militari apreciază însă că regimul nord-coreean nu are capacitatea de a realiza ogive nucleare. Dispune totuşi de rachete cu raza de acţiune mai mare de 3.000 de kilometri care îngrijorează Japonia.

Televiziunea nord-coreeană a prezentat marţi, 20 decembrie, pentru prima dată, imagini cu trupul neînsufleţit al fostului lider Kim Jong-il.

Acesta apare înconjurat de mai mulţi oficiali ai partidului de guvernământ, între care şi fiul său cel mai tânăr, Kim Jong-un.