Browse By

K. Iohannis: Avem nevoie de un succes guvernamental; fostul executiv rămâne în istorie pentru Ordonanța 13

klaus iohannis presidency

Președintele Klaus Iohannis a subliniat joi că România are nevoie de un succes guvernamental, adăugând că fostul executiv Grindeanu rămâne în istorie prin ”nefericita Ordonanță 13”, iar coaliția PSD – ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern.

”Noi, românii, și dvs avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD — ALDE, după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de această coaliție. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliției PSD — ALDE, ar putea suna ‘ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați’. Că a fost sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care probabil ați făcut-o sau o veți face în coaliție. Dar, faptele rămân”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ce membrii noului Cabinet au depus jurământul de învestitură.

Șeful statului a subliniat că moțiunea de cenzură prin care coaliția PSD — ALDE și-a demis propriul guvern este o noutate în spațiul european.

„Moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul guvern este și asta o noutate în spațiul democratic european. Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte. După părerea mea, fostul guvern rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanță 13, iar coaliția PSD — ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a atras atenția că programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.

„Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surpriză, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunță contra măsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veți mai putea merge în fața românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat, este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament, dacă obține votul de învestitură, guvernul se va apuca de treabă, dar în șase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil nu știu, nu am văzut calcule”, a argumentat șeful statului.