Browse By

Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania” s-a stins din viață

Johnny Raducanu "Mr. Jazz of Romania" s-a stins din viață

Johnny Raducanu "Mr. Jazz of Romania" s-a stins din viață

Johnny Raducanu a murit in aceasta dimineata, la varsta de 79 de ani. Johnny Raducanu este cel mai cunoscut si important muzician de jazz din Romania., fiind numit si „Mr. Jazz of Romania”.

Conform coordonatorului SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita, un echipaj medical a fost solicitat astazi in jurul orei 10:00 la locuinta din Capitala a lui Johnny Raducanu. Echipajul SMURD a constatat ca Johnny Raducanu a suferit un stop cardio-respirator. Au inceput manevrele de resuscitare, insa fara rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul. (via)

Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste 300 de ani.

Odihneasca-se in pace!

„A murit muzicianul Johnny Răducanu! Dumnezeu să îl odihnească! La Teatrul Naţional îi incânta pe spectatori cu muzica sa în spectacolul ‘Dialoguri si fantezii in jazz’ avându-l ca partener pe Ion Caramitru!”, este mesajul postat pe site-ul Teatrului Naţional.

Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi conducător de formaţie, Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Creţu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiţie muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat albume precum „Jazz trio – Seria jazz nr. 4” (1966), „Jazz în ţara mea (Jazz in my country)” (1967), „Confesiuni” (1979), „Confesiuni II” (1982), „Confesiuni III – Seria jazz nr. 21” (1986) şi „Jazz Made in Romania” (1987).

Jazzman-ul şi-a petrecut ultimii ani de viaţă retras de ochii lumii, dar cu muzica în suflet. După o carieră muzicală de 60 de ani, legendarul Johnny Răducanu s-a retras în garsoniera sa. Prietenii nu l-au vizitat, pentru că, după cum spunea maestrul, au mai rămas doar oamenii răi şi lichelele, dintre cei pe care i-a cunoscut. Nici copii nu a regretat că nu a făcut. Soţia sa a murit cu cinci ani înaintea sa.

Sunt Johnny Răducanu şi susţin Mişcarea de rezistenţă

Johnny Raducanu – 06. Cantecul Codrului (Jazz Made In Romania 1987)

Johnny Raducanu & Friends (live in Laptaria lui Enache)