Browse By

Joe Frazier, fostul campion mondial la box a murit

Joe Frazier 2011

Joe Frazier 2011

Fostul campion mondial al ”greilor”, Joe Frazier ramas in istoria boxului prin cele trei batalii epice cu Muhammad Ali, a incetat din viata la varsta de 67 de ani, dupa o scurta lupta cu cancerul la ficat.

Considerat unul dintre cei mai valorosi zece pugilisti din istorie, Joe Frazier si-a incheiat socotelile cu lumea muritorilor, intrand in legenda. Fostul mare campion american a decedat la un spital din Philadelphia, la o luna dupa ce fusese diagnosticat cu cancer la ficat.

Campion olimpic in 1964 la Tokyo, Frazier a fost detinatorul centurii cu diamante la categoria grea a profesionistilor intre 1970 si 1973 si si-a asigurat pentru eternitate un loc in istoria boxului gratie trilogiei cu Muhammad Ali.

Joe a castigat prima lupta, iar Ali pe urmatoarele doua in ceea ce presa a numit ”confruntarea secolului”. Primul duel intre cei doi colosi s-a desfasurat in martie 1971 la Madison Square Garden, Frazier castigand cu o decizie unanima. Doi ani mai tarziu, Joe pierdea centura in fata lui George Foreman, iar in ianuarie 1974 Ali isi lua revansa, tot la New York. Al treilea si ultimul duel dintre cei doi a avut loc la Manila in octombrie 1975, intr-unul din cele mai mediatizate evenimente sportive din toate timpurile. Ali, care intre timp il detronase pe Foreman, a castigat prin KO tehnic in runda a 15-a, dupa ce antrenorul lui Frazier, Eddie Futch, a aruncat prosopul, ingrijorat de starea fizica a elevului sau.

Joe Frazier 1976

Joe Frazier 1976

Avand personalitati puternice, Frazier si Ali au continuat rivalitatea ani buni dupa ce ambii s-au retras din box. Frazier si-a pus initial manusile in cui in 1976, dupa 32 de victorii (27 prin KO), o remiza si 4 infrangeri, suferite in fata lui Ali si Foreman.

A mai boxat o singura data in 1981, dupa care a iesit incet-incet din atentia publicului, spre deosebire de Ali, care are si astazi statut de superstar.

Incet-incet, Joe Frazier si-a pierdut aproape toata averea, iar in ultimii ani traia intr-un mic apartament deasupra unei sali de box din Philadelphia unde antrena juniori. Fiul sau, Marvis, a incercat fara succes sa-i calce pe urme, iar fiica sa, Jacquelyn, a intrat de asemenea in lumea boxului, pierzand in 2001 la puncte cel mai important meci al carierei, cu fiica lui Ali, Laila.

Video