Browse By

Jack Bruce a murit, vocalistul si basistul trupei Cream

Jack Bruce

Jack Bruce era pe vremea sa un basist si vocalist al anilor 1960 din trupa trio foarte puternica denumita Cream. El a ajutat la crearea unei muzicii care combina blues-ul american si psychedelia, prin care a reusit sa captiveze publicul din intreaga lume.

Bruce, care a murit sambata de ciroza (boala a ficatului), la varsta de 71 de ani, s-a bucurat de o lunga si respectata cariera de solo dupa destramarea aprinsa a trupei, dar va fi cel mai bine amintit pentru performanta sa cu Cream si pentru melodiile clasice precum „Sunshine of Your Love” si „I Feel Free”.

O mare parte din atentia s-a concentrat pe expertul la chitara Eric Clapton, dar Bruce a scris multe melodii care au devenit semnatura trupei si a servit ca vocalist.

Ei au avut de toate, un succes comercial si critic, pana cand ego-urile individuale au intervenit si au desfiintat trupa, intrand in mitologia rock and roll ca super-grupul original: super-talentat, si super-tulburat.

Bruce a fost un membru important al miscarii blues-ului britanic, care a vazut trupe ca Animals si Rolling Stones cantand pentru prima data si apoi s-au extins pe traditia blues-ului american asa cum este exemplificat de Muddy Waters, John Lee Hooker si alti viteji.

Cream, introdus in Rock and Roll Hall of Fame in 1993, a cantat un mix de cantece traditionale de blues, cu pauze lungi, de multe ori cu pauze improvizate instrumental, precum si propriile lor tonuri. Ei au incantat critici si fani deopotriva la inceput, dar dupa doi ani unii au considerat blocajele lor extinse pentru a fi indulgenti cu sine, membrii trupei aratandu-si mai mult virtuozitatea lor muzicala decat incercarea de a se completa reciproc.

Melodii ca „Spoonful” care dureaza de multe ori 20 de minute sau mai mult, cu fiecare membru al trupei cantand solo-uri acordate, care uneori pareau sa se repete.

Bruce s-a bucurat de o cariera mult timp dupa despartirea aprinsa a trupei Cream, iar in 2005 s-a reunit cu fostii colegii de trupa din Cream pentru concertele de mare succes din Londra si New York City.

Cinci ani mai tarziu, cu toate acestea, Bruce a declarat ca Cream a fost „terminat” – o indicatie a tensiunilor in curs de desfasurare dintre membrii trupei. Clapton a declarat ca problemele familiare au fost doar sub suprafata in timpul spectacolelor care reuneau trupa.

Publicisti de la LD Communications au declarat sambata ca Bruce a murit de o boala de ficat in casa sa din Suffolk, Anglia. El a primit un transplant de ficat in urma cu cativa ani si a continuat sa sufere diverse probleme de sanatate.

O declaratie emisa de familia scria ca „lumea muzicii va fi un loc mai sarac fara el, dar el traieste in continuare prin muzica sa si pentru intotdeauna in inimile noastre.”

„Este cu mare tristete ca noi, familia lui Jack, anuntam trecerea in nefiinta a iubitului nostru Jack: sot, tata, bunic, si totodata o legenda”, a mai fost scris in declaratie.