Browse By

Invenţii trăsnite premiate cu aur – umbrela hands free şi ciocanul care bate singur cuie

Invenţii trăsnite premiate cu aur - umbrela hands free şi ciocanul care bate singur cuie

Invenţii trăsnite premiate cu aur - umbrela hands free şi ciocanul care bate singur cuie

Ciocanul care bate cuie singur s-a născut datorită nemţoaicelor care iubeau bărbaţii români. “În tinereţe tot veneau la noi pe Litoral nemţoaice tinere şi frumoase. Soseau triste şi abătute, dar plecau acasă fericite. Atunci mi-am dat seama că bărbaţii români sunt foarte tari în «ciocan». După ce am ieşit la pensie şi m-am apucat serios de invenţii, am zis să inventez eu o sculă românească. Mi-a venit ideea ciocanului românesc, astfel încât cumpărătoarele de pe tot mapamondul să poată intra într-un magazin şi să ceară un ciocan românesc, aşa cum astăzi intri şi ceri o cheie franceză sau un cleşte suedez”, ne povesteşte Ion Vâlcu, fost inginer, inventatorul ciocanului care bate cuie singur. Are 72 de ani şi nenumărate invenţii premiate la saloanele internaţionale.

Ciocanul său a luat cea mai înaltă distincţie la Inventika, în 2006: aur cu menţiune. La Eureka (Bruxelles) a luat argintul. Funcţionează ca un capsator: în vârf are încorporat un rezervor care se umple cu nişte cuie. Când dai să baţi un cui, el iese singur de acolo şi se înfige în material. Nu mai este nevoie să le ţii cu mâna căci ies ele singure din rezervor. Are coadă telescopică, aşa că-ţi poţi ajusta mânerul după cum doreşti.

Umbrela hands free cu care şochezi lumea pe stradă
“După ce am inventat umbrela hands free, am ieşit cu ea afară, pe ploaie. Stăteam în staţie şi pac, am deschis-o. În momentul ăla au început să se uite toţi la mine ca la un nebun, căci nu înţelegeau cum de mi-a crescut mie o umbrelă direct din umăr”, râde inventatorul. Umbrela lui a luat bronzul la Inventika, tot în 2006.

Se fixează pe corp printr-un suport care poate fi purtat peste veston, iar suportul se pliază pe corp şi se strange bine, ca să nu se bălăngăne umbrela. Apoi, umbrela se continuă în sus ca un baston şi are nişte clame din arici care se fixează. Ba are şi accesorii: bandă reflectorizantă pentru timp de noapte şi elemenţi activi care tratează afecţiunile coloanei vertebrale.

“Ideea mi-a venit când am văzut într-o zi cu ploaie un cameraman filmând şi un asistent ţinându-i umbrela. Şi cameramanul se chinuia să-i facă asistentului semne de stânga-dreapta, în funcţie de cum se mişca el. Pe urmă am văzut un om care venea de la piaţă cu o singură sacoşa fiindcă cealaltă era ocupată cu ţinutul umbrelei”, mai zice Ion Vâlcu.

“Secretul vieţii fără bătrâneţe”: ochelarii care-ţi masează ochii
“Eu folosesc aparatul acesta de când l-am inventat şi mă simt super… mult mai atractiv. Ei bine, dacă vă uitaţi în ochii mei o să va simţiţi foarte bine, ca şi când m-aţi cunoaşte de când lumea, fără glumă. Şi dumneavoastră sunteţi tânără. Da’ vă daţi seama ce efect are la o femeie de 50, 60 de ani?”, zice. Vorbeşte despre aparatul de masat ochii, nasul şi glanda pituitară şi care tratează sinuzita şi cataracta în stadiu incipient (bronz la Inventika). Alt avantaj, spune el, e acela că devii mult mai atractiv pentru sexul opus. Zâmbeşte : “Dacă-l foloseşti cinci minute, dimineaţa, n-o să mai fii gras sau slab, căci te reglează. E e secretul vieţii fără bătrâneţe şi al programului genetic până la 90 de ani. Eu, oricum, mi-am propus să trăiesc 110 ani”.

Roaba inteligentă, sania care merge pe uscat
“De peste 4.000 de ani bărbaţii se spetesc cărând şi ridicând, iar noaptea dorm buştean lângă neveste, cu pantalonii rupţi în fund. Am zis că nu pot să las lucrurile aşa, musai să fac eu ceva! Şi aşa s-a născut roaba inteligentă”. Are braţe telescopice, de se ridică şi coboară în funcţie de înălţimea muncitorului, roţi cu frână să nu o ia singură la vale, iar pe fundul roabei se află o trapă care se deschide treptat, apăsând pe butonul de pe mâner. Încărcătura cade singură prin trapă, fără să te mai speteşti să dai roaba peste cap.

“Cum am făcut sania care merge şi pe uscat: într-o iarnă eram în parcul Titan, iar pe derdeluş am găsit pustiu. Era o babă care privea în gol şi altul care se scărpina în ceafă. Unde sunt copiii noştri, de ce nu ies la derdeluş? Să ştii că ăştia stau la televizor şi la calculator, mi-am zis. M-am dus repede acasă, m-am băgat în boxă, am scos de acolo sania copiilor şi am început s-o regândesc. A doua zi deja meşteream la ea”, ne povesteşte inventatorul. În câteva zile, sania cea nouă era gata. Şi aceasta a luat aur la Bruxelles şi la Inventika. Principiul e foarte simplu căci funcţionează pe şenile, ca tancul. Pe zăpadă alunecă bine, ca orice sanie, iar când dă de suprafeţe uscate nu se opreşte, ci merge înainte pe şenile.

Dar acestea nu sunt singurele sale invenţii. Mai are multe altele: capcana ecologică pentru şoareci, oglinzile antiomizi, periuţa cu autoîncărcare, aparatul pliabil pentru concentrarea energiei solare şi multe altele. Deşi sunt atât de simple şi de practice, până acum însă nimeni nu a investit în vreuna, pentru a fi realizată la scară largă. (A.T)