Browse By

Inaugurarea fabricii Delphi Diesel Systems

Inaugurarea fabricii Delphi Diesel Systems

Inaugurarea fabricii Delphi Diesel Systems

Participarea primului-ministru Emil Boc la inaugurarea fabricii Delphi Diesel Systems: Este o plăcere şi o onoare pentru mine să fiu astăzi la Iaşi, este un moment de bucurie pentru Iaşi şi pentru România, şi nu sunt vorbe mari, sunt lucruri concrete. Investiţia Delphi de la Iaşi are toate ingredientele pentru a fi considerată o investiţie de succes, şi am să vă dau câteva argumente: în primul rând, grupul Delphi este un lider mondial în materie de tehnologii în domeniul maşinilor. Şi , aşa cum aţi putut afla, componentele care se produc aici, la Iaşi, sunt folosite de toate mărcile de maşini renumite din lume, astfel încât ceea ce fac oamenii de excepţie de aici, de la Iaşi, bine pregătiţi, ajunge practic în toată lumea.

În al doilea rând, este vorba de locuri de muncă: investiţia Delphi nu este singura din România. După cum ştiţi, mai există în România ramuri de activitate dezvoltate de Delphi la Ineu, la Sânnicolau Mare sau la Moldova Nouă, care aduc locuri de muncă şi investiţii în România. Sunt peste 10.000 de angajaţi pe care grupul Delphi îi are în România, iar dacă vorbim în concret de Iaşi – 2000 de locuri de muncă și o investiţie, numai în acest caz, de peste 140 de milioane de euro – spune destul de mult, dacă nu totul, despre seriozitatea, consistenţa şi performanţa investiţiei Delphi.
În al treilea rând, Guvernul şi autorităţile locale nu au stat deoparte faţă de o asemenea investiţie. Apreciez efortul pe care comunitatea locală l-a făcut şi îl face să menţină în România un asemenea investitor, este un model care ar putea fi luat de către toate autorităţile locale din România. Pe de altă parte, după cum ştiţi, şi Guvernul, chiar dacă suntem în vremuri dificile, susţine investiţiile autohtone sau străine în România, care aduc locuri de muncă şi alocă resurse importante financiare.
Valoarea totală a ajutorului de stat aprobat pentru investiţia Delphi este în jur de 24 de milioane de euro, din care aproximativ 6 milioane de euro s-au plătit; urmează şi cealaltă parte a ajutorului de stat, pe măsura dezvoltării şi extinderii investiţiei, să fie acordat.

În aceşti doi ani ţara noastră a făcut eforturi uriaşe

În aceşti doi ani ţara noastră a făcut eforturi uriaşe

În aceşti doi ani ţara noastră a făcut eforturi uriaşe pentru a putea ajunge la o stabilitate macro-economică, am atins această stabilitate macro-economică datorită efortului românilor, în primul rând. În acest moment autorităţile statului, cele politice în special, nu au voie să compromită această stabilitate câştigată cu greu prin efortul românilor, ci trebuie să consolideze aspectele economice pentru ca România să aibă viitor economic.
Ne îndreptăm spre al IV-lea trimestru consecutiv de creştere economică, am avut trimestrul IV din 2010, trimestrul I şi II din 2011, urmează, după toate datele pe care le avem, să se confirme faptul că şi trimestrul III a fost unul de creştere economică. Deci, cu alte cuvinte, încă o dovadă a acestei stabilităţi macro-economice o reprezintă patru trimestre consecutive de creştere economică. Este un prilej de bucurie moderată, pentru că doar există semnul că suntem pe direcţia corectă.
Consolidarea acestui drum depinde foarte mult de ce vom face de azi înainte şi, în special, de modul cum vom adopta bugetul pentru anul 2012 şi de modul în care vom reuşi să ţinem populismul departe şi deoparte de tot ceea ce înseamnă politică responsabilă a statului român. Guvernul României va propune Parlamentului un buget realist şi responsabil. Asta înseamnă că, în primul rând, vom avea grijă să consolidăm ceea ce avem şi să ferim ţara de pericolele datorate contextului internaţional economic, nu foarte bun.
Este o vorbă românească care spune cam aşa – „ paza bună trece primejdia rea”. Aceasta va fi şi una din filozofiile pe care le vom avea la elaborarea bugetului pentru anul următor. Ce înseamnă asta în termini concreţi: că vom porni proiectul de buget propus Parlamentului cu un deficit de 1,9% pentru a fi pregătiţi în cazul în care lucrurile nu merg bine în Europa. Dar, în cazul în care lucrurile merg înspre bine şi nu se înrăutăţesc, avem posibilitatea să mergem cu un deficit până la 3% în termeni ESA, sau 2,5% în termen cash.

să consolidăm ceea ce am câştigat cu greu

să consolidăm ceea ce am câştigat cu greu

Asta ce înseamnă? Că dacă este mai bine avem loc în buget pentru mai bine. Dacă, însă, lucrurile nu vor merge în direcţia bună, ne protejăm actuala situaţie pentru a nu fi mai rea. Cred că este o abordare responsabilă, nu are nimic de-a face cu populismul sau anul electoral 2012, dar are legătură directă cu interesele ţării şi ale fiecărui cetăţean. Şi dacă aceasta este una din filozofiile bugetului alta, şi la fel de importantă, este aceea că primele trei priorităţi sunt şi rămân în buget: investiţiile şi locurile de muncă, investiţiile şi locurile de muncă, investiţiile şi locurile de muncă.
Spun asta pentru că în aceşti doi ani am avut şi avem cea mai mare pondere a investiţiilor în P.I.B. din Uniunea Europeană, alături de Polonia. Adică nivelul investiţiilor, de exemplu, din 2011 de la bugetul de stat este cu 10% mai mare decât nivelul investiţiilor din anul 2008, anul de maximă creştere economică al României, dar din nefericire cu un deficit care ne-a dus la sancţiuni din partea Uniunii Europene.
Doar printr-o asemenea modalitate putem să consolidăm ceea ce am câştigat cu greu din punct de vedere economic, și cu suportul Coaliţiei de guvernare, şi profit public şi aici să mulţumesc parlamentarilor de Iaşi, parlamentarilor Coaliţiei pentru modul în care au pus, cei mai mulţi dintre ei, interesele ţării în faţa intereselor personale şi de imagine ale fiecăruia – pentru că ştiu că nu este uşor pentru un parlamentar al puterii să susţină o politică riguroasă de austeritate în vremuri de criză, pentru că trebuie să te întorci pentru un vot în colegiul din care provii. Faptul că ai avut tăria, demnitatea şi puterea să spui oamenilor că nu se poate mai mult decât atât şi să arăţi perspectiva de a merge în direcţia corectă, este un lucru care onorează orice parlamentar care slujeşte Parlamentul României şi interesul general.
În încheiere, cred că Iaşiul are un câştig imens în urma unei asemenea investiţii. Faptul că oameni de înaltă specialitate, am văzut foarte mulţi ingineri, probabil cei mai mulţi dintre ei cu facultatea terminată la Iaşi, care lucrează în această fabrică şi produc materiale pentru cele mai faimoase maşini din lume, prin faptul că tehnologiile de aici sunt comparabile cu tot ceea ce se întâmplă în Europa, sau America în domeniul sau profilul respectiv, este un semnal al recunoaşterii profesionale a Iaşiului, a capacităţii acestei metropole universitare de a oferi o forţă de muncă bine calificată, bine pregătită, în domenii de înaltă tehnologie. Când vin la Iaşi sunt mândru că sunt român să văd asemenea ingineri ai şcolii româneşti, ai universităţii ieşene producând asemenea tehnologii de înaltă clasă.
Domnule preşedinte, apreciez încă odată efortul pe care l-aţi făcut de a fi, astăzi, prezent alături de noi, vreau să vă asigur din partea autorităţilor române de toată deschiderea, susţinerea şi colaborarea noastră. Sunteţi un partener strategic al statului român, indiferent dacă vorbim de un nivel naţional sau local, şi cu care vom colabora în continuare. Sunt convins că Iaşiul are capacitatea şi forţa de a atrage şi alte investiţii de o asemenea anvergură, aici şi în judeţ, pentru tot ce înseamnă locuitorii acestei zone. Vă mulţumesc şi vă doresc succes tuturor.