Browse By

Haideți să ne transformăm într-o nație de făuritori de frumos

Cel mai important festival de teatru din România și unul din cele mai importante din Europa va ridica cortina vineri, 9 iunie, în Sibiu, unde, pe scenele orașului vor evolua 3.278 de artiști și invitați într-un mare spectacol dedicat iubirii, tema din acest an a evenimentului, potrivit organizatorilor.

Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, îi îndeamnă pe români să fie „o nație de făuritori de frumos, nu de comentatori”.

„Nu ne vom bate pro și contra pentru ceea ce înseamnă familia, dar noi facem ceva serios pentru familie. Nu suntem împotriva nimănui, suntem împotriva unei orientări, dacă respectă ceea ce înseamnă bunul simț, viața pe pământ, dialogul, frumosul, legile și așa mai departe. Dar noi căutăm, ca în tot ceea ce facem să construim, nu să comentăm. Cred că este un mesaj foarte important pe care festivalul îl transmite: haideți să ne transformăm dintr-o nație de comentatori într-o nație de ziditori, de constructori, de făuritori. Este foarte important să construim, să dăruim și atunci vom primi tot ceea ce dorim. Pentru că nimic nu este mai important decât frumosul pe care putem să-l aducem”, a spus Constantin Chiriac, într-o conferință de presă.

În acest an, FITS reunește în zece zile (9 — 18 iunie), 3.278 artiști și invitați, din 72 de țări, la 503 evenimente. Organizatorii estimează prezența a 68.000 de spectatori în fiecare zi la spectacole. Printre spectatori se va număra și președintele României, Klaus Iohannis. Deja au fost vândute 17.000 din cele 27.000 de bilete. Până acum 78 de spectacole sunt sold-out. FITS este cel mai scump festival din Sibiu, cu un buget total de 11,7 milioane de euro, din care, bani publici doar 24 %, spune Constantin Chiriac. Cei interesați pot găsi detalii despre eveniment, pe site-ul festivalului FITS, www.sibfest.ro.