Browse By

Fundaţia SMURD România de Raed Arafat şi despre doi la sută

Fundația SMURD România de Raed Arafat şi doi la sută

Fundația SMURD România de Raed Arafat şi doi la sută

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

În 1981 tânărul palestinian, Raed Arafat nu vroia decât studieze medicina, avea doar 16 ani când, a decis să emigreze în România pentru asta. Dorinţa lui de-a salva vieţi a creat, însă un adevărat sistem pentru ajutorarea semenilor care astăzi poartă numele de SMURD (Sistemul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare).

În septembrie 1991, la 10 ani de când Arafat păşea pentru prima oară pe pământ românesc , acesta punea bazele unui serviciu de intervenţie rapidă de urgenţă după normele şi şabloanele sistemelor Europene.

O iniţiativă revoluţionară pornită sub egida Clinicii Anestezie Terapie Intensivă la Târgu Mureş ce îşi propunea să schimbe în bine viaţa celor aflaţi în stare critică sau foarte gravă.

Demersul nu a fost deloc uşor, pentru că acest sistem să funcţioneze s-a apelat la o instruire riguroasă şi la o pregătire specială a personalului medical, dar şi la colaborări cu instituţii  naţionale şi europene de la care SMURD primea un real sprijin pentru aşi realiza scopul nobil.

După ce a devenit apt să facă faţă tuturor situaţilor de urgenţă, SMURD s-a extins şi şi-a dotat fiecare centru, în prezent funcţionând în 36 de judeţe din ţară inclusiv în Bucureşti.

Cu toate că se afla în plină criză, SMURD, vrea că activitatea  unităţilor şi serviciilor sale să nu fie oprită, dar pentru asta are nevoie de ajutor. Ajutor ce i-l poţi da chiar şi tu:
– Donând 2% din venitul propriu pe 2011, acest program poartă numele de 2% pentru SMURD despre care se găsesc  mai multe detalii pe pagina Fundaţiei pentru SMURD.
– Fie folosind cardul Raiffeisen Bank SMURD acesta oferă  contravaloarea a 50% din taxa anuală de administrare a cardului şi 0.5% din valoarea tranzacţiilor efectuate cu cardul la comercianţi şi pe internet.

cardul Raiffeisen Bank SMURD

cardul Raiffeisen Bank SMURD

Dar cum salvează SMURD vieţi?

Am vorbit mai sus de personalul instruit la secţia de anestezie şi terapie intensivă în mâinile căruia stă viaţa aflată la graniţă a unui bolnav, dar nu trebuie neglijată nici dotarea necesară unei astfel de misiuni.

Performanţele şi realizările medicilor ar fi fost posibile pe calea aerului până acum fără unui elicopter multifuncţional, el poate face faţa unor situaţii limită fie în timpul zilei fie în timpul nopţii.De asemenea în completarea salvării aeriene au venit: echipajul de salvare aerian şi echipajul de ambulanţă aerian.

Pentru intervenţiile de urgenţă de acest tip din viitor, Fundaţia pentru SMURD are în plan achiziţionarea unui Avion Sanitar destinat SMURD, aeronava dotată şi capabilă să intervină pe timp de zi şi de noapte chiar şi în condiţii meteo nefavorabile.

Pentru intervenţiile terestre SMURD are în dotare:

  • Echipajul de prim ajutor cu capacitate de evacuare a victimei,
  • echipaj de terapie intensivă mobila,
  • un echipaj de terapie intensivă pentru noi născuţi,
  • dar şi maşini, ori bărci pentru orice tip de misiune.

Acestea toate sunt indiciile unui serviciu de calitate de care orice cetăţean trebuie să  se bucure.
Ca să-şi extindă, însă funcţionalitatea în rândul oamenilor, SMURD iniţiază şi susţine cursuri de prim ajutor pentru cei interesaţi. Cursuri ce au ca scop să  arate tehnici de bază ale operaţiunii de salvare,astfel fiind posibile intervenţiile martorilor unor accidente la nevoie sau  atunci când nu se afla prin preajmă un medic.

Un serviciu medical înalt căruia România îi oferă minimul pentru a supravieţui lovindu-l cu reforme şi socotindu-l uneori un neajuns, uitând probabil că datorită lui a câştigat bătălia în faţa morţii de nenumărate ori.