Browse By

Fotbalul este „emoție”

„Nu mă interesează decât cele trei puncte”, este expresia favorită a majorității antrenorilor de fotbal. În Liga 1, cel puțin, pentru mulți tehnicieni, fotbalul a fost deposedat demult de bucuria jocului în sine – vorba lui Hagi: „lungă și pe-a doua.” Nu contează că tactica principală este chinuirea fotbalului, atâta vreme cât ne luăm punctele și banii, se cheamă că practicăm acest sport. După aceea, ne permitem să dojenim spectatorii că nu vin pe stadioane și că preferă să vadă telenovele în loc de fotbal, dar evităm să spunem că lumea s-a săturat de spectacolul cabotin de pe dreptunghiul verde și nu mai dorește să-l gireze cu prezența.

Unul dintre marii antrenori ai lumii, Diego Simeone, a făcut în această săptămână câteva declarații pe care ar trebui să le citească toți tehnicienii din România. Ba chiar ar trebui incluse într-un manual al antrenorului modern, pentru a înțelege că fotbalul nu înseamnă doar „punct sau puncte”.

Despre Atletico, echipa lui Simeone, știm de la „specialiști” că joacă închis și preferă să dea lovitura pe contraatac. Este o perspectivă simplistă de a analiza lucrurile, caracteristică în general oamenilor, dar nu acesta este lucrul pe care doresc să-l subliniez. Întrebat dacă va continua să antreneze la Madrid, argentinianul ne dezvăluie ceea ce presupune de fapt această muncă de antrenor la un club pe care îl iubești. „Nu mi-am văzut copiii în fiecare zi de cinci ani, iar dacă sunt aici este pentru că vreau să fiu. Nu este ușor să continui să muncești și să progresezi după cinci ani la acest nivel, dar sper să continuăm să ieșim din vestiar cu aceeași energie până când totul va fi spus și făcut”, a declarat Simeone. Fotbalul presupune, așadar, un sacrificiu dus la extrem, o muncă titanică și o dorință continuă de a fi mai bun. Dar acest sport care ne-a definit copilăria multora dintre noi înseamnă mult mai mult de atât. Să-i dăm din nou cuvântul lui Simeone și să fim atenți: „Cel mai bun lucru pe care îl face fotbalul este că transmite emoții – după aceea poți să câștigi, să faci egal sau să pierzi. Cred însă că ceea ce rămâne sunt emoțiile pe care le transmiți oamenilor.”

antrenor echipa de fotbal

Foto: www.flickr.com

N-ați fi zis că „Nebunul” este capabil de o asemenea filosofie, nu? Fotbalul acela pe care îl urmărim noi la televizor și de la care nu învățăm în general nimic este despre emoție. Această stare de spirit o poți transmite însă doar dacă ești preocupat să tratezi fotbalul ca pe un rege, nu ca pe o meserie. Mai departe putem vorbi despre tactici și sisteme de joc, despre pase filtrante și tranziții pozitive, chiar despre pariuri sportive care însoțesc fotbalul și care aduc un plus de adrenalină, în special pariurile live de pe site-urile specializate precum bet365. Fotbalul trebuie înțeles ca un fenomen complex, care poate oferi foarte multe satisfacții dacă îi oferi pasiune și dedicare. Trebuie să trecem de această fază primară, în care nu ne interesează decât cele trei puncte, și să ne intereseze și emoția pe care o putem transmite prin joc.