Browse By

Eurovision 2012 România participă la Baku, Azerbaijan – melodii

Premisele participării României la Eurovision Song Contest în 2012 nu au fost deloc unele favorabile, doar cu câteva zile în urmă o ştire anunţa că ţara noastră s-ar putea retrage din motive financiare.

Mai târziu Dan Manoliu şi echipa Departamentului Divertisment al TVR au ţinut să dezmintă această informaţie spunând că România are nevoie de sponsori pentru a putea participa, dar nu se gândeşte nicio clipă la retragere şi că toate zvonurile cu privire la retragerea României de la Eurovision Song Contest 2012 au fost false.

Eurovision 2012 România participă la Baku, Azerbaijan

Eurovision 2012 România participă la Baku, Azerbaijan

Ţara noastră are nevoie de un buget de 200.000 de euro şi de un reprezentant. Deşi selecţia naţională nu a avut loc acelaşi, Dan Manoliu spune că nu este târziu că ea să înceapă, data limită a anunţării numelui acestuia fiind 19 martie.

Aceasta cea de-a 57-a ediţie va avea loc la Baku ca o consecinţă a finalei de anul trecut din Düsseldorf (Germania), care a adus locul întâi pentru reprezentaţii Azerbaidjanului, Eldar & Nigar, piesa lor Running Scared obţinând atunci punctajul cel mai mare.

Anunţată fiind revenirea Muntenegru după 3 ani de absentă şi retragerea Poloniei numărul de ţări participante la concurs se ridică la 43.

În urma semifinalelor din 22 şi 24 mai 2012 se vor alege numai 26 dintre ele care să intre în finala ce va avea loc la 26 mai 2012 în sala de Cristal Baku aflată în apropierea pieţei Drapelului Naţional. Printre ţările care vor intra fără selecţie în finală se numără: Azerbaidjan (gazda concursului), Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit şi Spania.

Pentru România aceasta va fi cea de-a 13-a participare,rezultatele cele mai bune ţara noastră avându-le în 2005 când am obţinut locul 3 cu piesa Let me try cântată de Luminiţa Anghel şi Sistem şi în 2010 prin participarea lui Ovi împreună cu Paula Seling, care au adus acasă tot un premiu 3 cu cântecul Playing with Fire.

Acelaşi Ovi şi-a arătat interesul pentru a reparticipa la concurs, spunând că piesa compusă de el împreună cu Thomas G-fiul are toate şansele să aducă ţării noastre Locul Întâi.

Finala Selecţiei Naţionale România pentru Eurovision 2012 are loc pe 10 martie

Astfel pe 10 martie vom afla cine va fi desemnat reprezentantul României în competiția europeană a  cea de-a 57-a ediţie a concursului Eurovision, ce va avea loc va avea loc la Baku, în Azerbaidjan, între 22 şi 26 mai.

Înscrierile vor începe luni, 6 februarie, şi se vor încheia pe joi, 23 februarie, potrivit lui Dan Manoliu, coordonatorul concursului local.Regulamentul va fi postat pe site-ul Eurovision TVR.

Pagina facebook.com/eurovision.romania rămâne totouşi locul unde găsiți informații verificate din surse oficiale 100%

Ce melodii pot fi înscrise în concurs?

Se pot înscrie în concurs orice piese, melodii lansate după data de 1 septembrie 2011, deci care au avut până acum destul timp să ajungă hituri.

Bugetul României pentru Eurovision 2012

CA (Consiliul de Administraţie) al TVR a aprobat un buget de 100.000 de euro pentru organizarea Selecţiei din acest an. Organizatorii trebuie să mai adune, din sponsorizări, încă 130.000 de euro pentru a completa bugetul de care au nevoie.

Taxa de participare se ridică la 120.000 de euro, iar restul de bani urmează să fie folosiţi pentru organizarea Selecţiei Naţionale, pentru filmarea clipului, promovarea în străinătate şi deplasarea la concursul internaţional din Baku, Azerbaijan.

Până acum, România a avut 13 participări la Eurovision. Cele mai bune performanţe au fost obţinute

  • în 2005 – locul 3, câştigat de Luminiţa Anghel şi Sistem ,
  • şi în 2010 – locul 3 obţinut de Paula Seling şi Ovi.

Anul trecut Hotel FM s-a calificat în finală cu piesa Change, care a terminat pe locul 17.

Cine s-a înscris până acum la Eurovision România 2012?

Peste 80 de interpreţi şi trupe au aplicat la etapa naţională a concursului Eurovision Song Contest. Până în ultima zi de competiție, numărul participanților era de 25 de artişti, astfel că majoritatea dintre ei s-au înregistrat pe ultima sută de metri.

Printre concurenţi sunt şi reprezentanţi ai Republicii Moldova la ediţiile anterioare ale concursului. Nelly Ciobanu, care a ne-reprezentat la Eurovision în 2009, s-a înscris în concurs cu piesa „Turn on the light”. Sunstroke Project & Olia Tira, care au învins în selecţia naţională pentru Eurovision în 2010, îşi vor încerca norocul în acest an cu piesa „Superman”. În concurs s-au mai înregistrat Akord – „Live the show”, Adrian Ursu – „Be yourself”, Cristina Croitoru – „Fight for love”, Irina Tarasiuc şi MC Gootsa – „Save a little sunshine” etc.

Ediţia naţională a concursului va avea loc în trei etape. Prima etapă este audierea internă, la care se va decide asupra calităţii şi originalităţii pieselor, după care va urma audiere publică, în care interpreţii vor interpreta live piesele. Ultima etapă este concertul live, unde în proporţii egale se va lua în calcul decizia juriului şi rezultatele televotingului.

Anul trecut, numărul participanților înscrişi la prima etapă era de peste 100 de artişti. Republica Moldova va participa al 8-a an consecutiv la Eurovision. Ediţia a 57-a a concursului va avea loc la Bacu, Azerbaidjan, între 22 şi 26 mai.

Mai jos puteţi vedea un clip video despre istoria României la Eurovision.

  • Oana

    Greseala in titlu: Baku e capitala Azerbadjanului, nu are nici o legatura cu Turcia. Poate reusiti sa corectati…

    • oglindadevest

      Multumim foarte mult pentru spiritul de observatie. ;) Am corectat.