Browse By

Elevă de 10, admisă la trei facultăţi de top din Europa, nu are bani să meargă la studii

Luminiţa Maxim

Luminiţa Maxim

Luminiţa este din Gârbovi, judeţul Ialomiţa, şi a ales să urmeze un liceu din Bucureşti, acest lucru implicând eforturi financiare din partea familiei sale. Media anilor de liceu a fost 9,82, iar Luminiţa spune că învaţă din plăcere.

„Îmi place foarte mult matematica şi vreau foarte mult să excelez în domeniul acesta. În al doilea rând am aplicat la facultăţi în afară, în Anglia şi în Germania, iar condiţia pentru admiterea la o facultate în Anglia era de 9,50. În restul liceului, am învăţat pentru plăcerea mea”, a spus eleva de 10, în cadrul emisiunii „Ultima oră” de la Realitatea TV.

Luminiţa este deja admisă la două facultăţi de top din Anglia şi una din Germania.

„Facultăţile americane ţin cont de examenele lor şi de rezultatele din timpul liceului, precum şi de felul în care interacţionează elevul cu ceilalţi. La englezi, contează foarte mult evoluţia elevului din punct de vedere intelectual, precum şi activităţile extra-şcolare. Ţine foarte mult şi de examenul de bacalaureat pentru că aceea este condiţia definitivă să îţi ofere un loc. În Scoţia, am fost admisă la o facultate care este pe locul cinci în Anglia şi pe locul 20 în lume şi Manchaster care e pe locul 20 în Anglia şi pe locul 30 în lume”, spune Luminiţa.

Întrebată dacă are bani să meargă la studii în Europa, Luminiţa a răspuns: „Nu. Eu sper să reuşesc să fac un împrumut cel puţin pentru trei luni şi apoi să mă angajez şi să mă susţin singură acolo. Cam ăsta a fost proiectul meu când mi-am făcut aplicaţiile în afară”.

Eleva a explicat şi de ce nu ar vrea să rămână în România. „Eu vreau să fac exact ce-mi place. Exact ce îmi place mie, matematică şi aeronautică, nu sunt plătite în România. Aeronautică pentru nu prea se contruiesc avioane la noi şi matematică pentru că profesorii sunt foarte prost plătiţi.  Nu cred că mi-ar plăcea să urmez automatica, aşa cum aş fi obligată aici, doar ca să am un salariu destul bun. Nu cred că e cineva împlinit prin bani. Cred că e împlinit făcând ceea ce îi place, să facă cu pasiune. Cred că asta e problema în România. Lumea merge la serviciu doar ca să aibă bani”, a spus Luminiţa.