Browse By

Eclipsa totală de lună, eveniment urmărit de mii de români

În România, mii de oameni şi-au petrecut o bună bucată din noapte afară, ca să vadă eclipsa totală de lună. A fost una dintre cele mai lungi eclipse de la începutul secolului.

eclipsa totala de luna

eclipsa totala de luna


Zeci de dâmboviţeni au mers la punctul de observaţie organizat de Membrii Societăţii Astronomice Române de Meteori. „Este o eclipsă a cărei durată a totalităţii este foarte mare, de o oră şi 40 de minute, ceea ce o situează printre cele mai lungi eclipse totale din secolul 21, vizibilă din România”, a explicat preşedintele SARM, Valentin Grigore.

La Galaţi, peste 1.000 de oameni au văzut eclipsa de lună la Observatorul Astronomic din localitate, unde se află cel mai mare telescop destinat publicului din România.

Cei care nu au putut merge la observator au putut să vadă eclipsa pe internet, transmisă de la Observatorul gălăţean. Peste 45.000 de vizitatori din întreaga lume au accesat pagina.

Eclipsă a fost vizibilă şi din Deva. Cerul perfect senin a permis observarea fenomenului astronomic chiar şi de acasă, din balcon.

Bucureştenii nu au fost, însă, la fel de norocoşi. Ploaia de seară şi norii strânşi deasupra Capitalei i-au împiedicat pe cei veniţi la observatrul astronomic să vadă ceva.

Următoarea eclipsă totală de lună va fi vizilă din România, abia în anul 2015.


Românii au urmărit, noaptea trecută, o eclipsă totală de lună. Spectacolul de pe cer a durat aproape 5 ore. Observatorul Astronomic din Capitală a fost asaltat de sute de bucureşteni cărora norii le-au cam încurcat planurile.

Şi la Timişoara oamenii s-au înghesuit la Observator.