Browse By

Duminică, 25 martie 2012, România trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă, 24 spre duminică, 25 martie 2012 vom trece la ora de vară, când ora 3 devine ora 4. Asta înseamnă că în acea noapte vom dormi cu toţii cu o oră mai puţin.

Trecerea la ora oficială de vară este în vigoare în România din anul 1979 şi are loc pentru a se folosi în mod optim lumina naturală, reducând astfel iluminatul artificial.

Sâmbătă noaptea se face trecerea la ora de vară

Sâmbătă noaptea se face trecerea la ora de vară

Ora de vară afectează mersul trenurilor?

Cei care călătoresc în această perioadă îşi pun această întrebare. CFR Călători a declarat că trecerea la ora de vară nu va afecta mersul trenurilor în vigoare. Astfel, trenurile vor circula la fel ca şi până acum, respectându-se însă trecerea la ora de vară.

Rusia a renunţat la ora de vară

În anul 2011, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat renunţarea la ora de vară în Federaţia Rusă, explicând că schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres.

Trecerea la ora de vară afectează bioritmul omului

Trecerea la ora de vară afectează bioritmul omului

Stresul, lipsa somului, agitaţia şi alte asemenea stări par a avea de suferit de pe urma trecerii la ora de vară (sau de iarnă, după caz). Preşedintele Rusiei a mai adăugat că rata sinuciderilor este mai mare în acea perioadă.

Ora de vară în lume

Pentru prima oară s-a vorbit despre ora de vară în anul 1895, de către un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson. În întreaga lume există 110 ţări care folosesc acest mecanism. Islanda este singura ţară din Europa care nu foloseşte ora de vară.

Iată harta lumii, colorată în funcţie de folosirea orei de vară:

Ora de vară pe glob

Ora de vară pe glob

Culoarea albastră reprezintă ţările în care se observă ora de vară, cu portocaliu sunt ţărili care au renunţat la acest sistem, iar cele în roşu nu l-au folosit niciodată.