Browse By

Dragobetele – sărbătoarea românească a iubirii

un cuplu îmbrățișându-se

un cuplu îmbrățișându-se

O sărbătoare relativ nouă datând de 170-180 de ani, Dragobetele este sărbătoarea românească echivalentă cu sărbătoarea americană Sf. Valentin (Valentine’s Day). Această sărbătoare a iubirii româneşti este ţinută la 24 februarie.

Fiind o sărbătoare relativ nouă, Dragobetele reprezintă un subiect de controversă pentru etimologi; toate variantele conchid însă spre aceeaşi formă a cuvântului. Aceiași etimologi nu ajung, însă la o înţelegere asupra reprezentărilor acestei sărbători, în funcţie regiunile ţării ea capătă diverse înfăţişări.

Informații despre Dragobete ca legendă și tradiție

Deşi există o confuzie generală cauzată de cele 2 calendare, cum că Dragobetele s-ar sărbători pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie. Dragobetele este aniversată pe data de 24 februarie, unde  în special în Oltenia, sărbătoarea creștină „Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul” mai poartă și numele de Dragobete.

Fiind un popor tradiţionalist, românii au legat de această dată diverse obiceiuri: sărutatul fetelor de dragobete, crestarea în formă de cruce a braţelor, strângerea zăpezii de dinainte cu o seară (zăpada zânelor). Totodată pe lângă acestea au apărut diverse superstiţii cum ar fi: nelucratul în casă, la câmp, evitarea certurilor mai ales cu persoanele de sex opus.

Una dintre contradicţiile create de această sărbătoare este adusă în faţă de Biserica Ortodoxă, care cu atitudinea ei rezervată şi uneori tranşanta, atrage atenţia că poporul creştin nu se apleacă asupra obiceiurilor “păgâne”.

Pentru că, aşa cum se spune, “dragostea trece şi prin stomac” românii preferă să gătească “reţete cu dragoste”, pentru persoanele iubite, iar acestea cuprind diverse salate, unele afrodiziace şi produse dulci de cofetărie cu formă specifică.

prăjituri sub formă de inimi de Dragobete

prăjituri sub formă de inimi de Dragobete

La fel ca şi de Valentine’s Day, există obiceiul ca îndrăgostiţii să îşi arate sau a mulţumească sufletului drag pentru iubirea împărtăşită sau arătată.Ca în fiecare an, şi în 2012, românii îndrăgostiţi marchează acest eveniment prin diverse cadouri, obiceiuri dar manifestările publice ale dragostei nu au aceeaşi amploare că echivalentul vestic.

Deşi Dragobetele este o sărbătoare pur autohtona, Sf. Valentin al occidentalilor este cu un pas înainte, chiar şi în mentalul colectiv al persoanelor din ţara noastră.

Sărută-mă de dragobete

Sărută-mă de dragobete

Simbolurile acestei ocazii sunt şi ele prezente, de la felicitări la mesaje de dragoste toţi îndrăgostiţii aleg să le folosească.
Mesajele de dragoste la îndemâna oricui şi transmise foarte uşor cu ajutorul telefonului sunt ingredientele principale ale unei surprize perfecte:

“- Credeam că de la ultimul eşec nu-mi voi mai reveni niciodată… însă tu ai adus pe chipul meu cel mai frumos zâmbet şi sentimentul pierdut undeva într-un colţ de inimă… Iubirea… Aş scrie pe al cerului şi pe a nopţii bolta… Că fără tine eu numai pot trăi deloc… Te iubesc fetiţa mea şi vreau să-mi petrec ziua de Dragobete toată cu tine.. şi toate zilele care vor mai urma..!!!”


“- Zile în şir m-am tot gândit ce cuvânt ar fi mai potrivit să-ţi spun. Ca o dulce ameţeala mă cuprinde atunci când mă gândesc la tine. Şi acum mă pierd. Nu vreau, nu pot să mai gândesc. Pur şi simplu te iubesc şi alte cuvinte nu găsesc.
“Plouă acum… Ar trebui să te duci la geam şi să numeri picăturile de ploaie… atât de mult îmi este mie dor de tine!


„Ai apărut ca un abur şi de atunci îmi însoţeşti paşii precum aerul nu am uitat primul sărut care încă îi mai simt amprenta lui.”


Deşi nu suntem alături acum, inimile noastre bat una pentru cealaltă.


Darurile de dragobete sunt mai mult simbolice variind de la flori la bijuterii şi alte accesorii, piaţa fiind una generoasă.

Luna februarie este aşadar luna iubirii, important însă ar fi ca toţi cei care iubesc să îşi amintească că dragostea nu are nevoie de o zi pentru a fi sărbătorită cu cadouri, felicitări sau mesaje SMS, ci se te gusta în tot timpul care trece de la această lună înainte.